Svet

Evropski parlament poručio Kijevu: Pomoć Zapada nije poklon, već kredit koji ćete vratiti

Poslanica iz Irske Kler Dejli izjavila je da NATO igra svoj proksi rat u Ukrajini, u "ime slobode, demokratije i ljudskih prava"
Evropski parlament poručio Kijevu: Pomoć Zapada nije poklon, već kredit koji ćete vratitiwww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

Poslanica Evropskog parlamenta iz Irske Kler Dejli rekla je da pomoć koju Evropa pruža Ukrajini nije poklon Kijevu, već kredit koji će pre ili kasnije morati da se vrati, preneo je ruski medij "Ukraina.ru".

"Sva pomoć sa zapada je zajam koji će morati da se vrati. Ukrajina je bila na ivici kolapsa i bankrota, tako da neće imati čime da plati milijarde finansijske pomoći koju joj je pružio Zapad", poručila je Dejli.

Ona je dodala da je glasala protiv rezolucije kojom se Rusija priznaje kao sponzor terorizma.

"Pre nekoliko nedelja je bila 11. godišnjica ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija koji je ubijen tokom napada NATO-a na Libiju – silovan je bajonetom i upucan u glavu. Dobro se sećamo NATO intervencije u Libiji pod izgovorom zaštite slobode, demokratije i ljudskih prava, a sada NATO igra svoj proksi rat u Ukrajini, u ime slobode, demokratije i ljudskih prava. Jer to se dešava nakon što se NATO pod ovim izgovorom umeša u poslove vaše zemlje?", upitala je irska poslanica.

Prema njenima rečima, "migranti se kupuju i prodaju na pijacama robova, dok se milioni ljudi nadaju humanitarnoj pomoći".

"Ovo je zemlja masovnih grobnica, zločina protiv čovečnosti. Ovo je nasleđe NATO-a, ovo je strategija NATO-a za ljudska prava i demokratiju. Teror, smrt, bezakonje, silovanje, siromaštvo, glad. Libija je zemlja razderana sukobima, njena ekonomija uništena, njeno stanovništvo, nekada najbogatije u Africi, uvučeno i utopljeno u siromaštvo", zaključila je ona.

image