Svet

Sančez: Ne priznajemo ni Madura ni Gonzalesa kao pobednika izbora

Nakon što je Španija odobrila azil za Edmunda Gonzalesa, povelo se pitanje da li je Madrid zauzeo stranu po pitanju rezultata predsedničkih izbora u Venecueli
Sančez: Ne priznajemo ni Madura ni Gonzalesa kao pobednika izboraGetty © Carlos Alvarez

Vlada španskog premijera Pedra Sančeza neće uzeti u obzir glasanje u parlamentu o priznanju kandidata venecuelanske opozicije Edmunda Gonzalesa za pobednika na predsedničkim izborima, izjavio je danas španski premijer.

Pošto se Gonzales od nedelje sklonio u Španiju, većina od 177 poslanika različitih partija u Donjem domu koji ima 350 mesta usvojila je danas simboličan akt u kome se navodi da je on pobedio na izborima 28. jula, preneo je Rojters.

Posle izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odneo ubedljivu pobedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura pobednikom, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zaveru.

SAD, Argentina i Peru priznale su Gonzalesa za novoizabranog predsednika.

Tokom posete Kini, Sančez je rekao da je stav Madrida, zahtev da se objave detaljni broj glasova u prisustvu posrednika EU, dok još ne priznaje ni Madura ni Gonzalesa kao pobednika, bio jasan i da se neće promeniti.

"Tražili smo objavljivanje akata, nismo priznali pobedu Nikolasa Madura, a radimo nešto veoma važno, radimo na jedinstvu u Evropskoj uniji, tako da nam jedinstvo Evropske unije omogućava da možemo da posredujemo od sada do kraja godine", rekao je on novinarima u kineskom gradu Kunšan nekoliko sati pre nego što je donji dom glasao.

U utorak uveče venecuelanski izgnanici su se okupili ispred španskog parlamenta dok su poslanici raspravljali o predlogu koji je podnela glavna opoziciona Narodna partija.

Posle današnjeg glasanja, pojedini poslanici su ustali da aplaudiraju galeriji na kojoj je stajalo nekoliko lidera venecuelanske opozicije.

Gonzales se nije pojavljivao u javnosti od kada je došao u Španiju.

"Verujem da je azil i dalje gest humanosti, građansko humanitarno opredeljenje španskog društva, a time i njegove vlade, sa ljudima koji, nažalost, trpe progon i represiju", istakao je Sančez.

image