Svet

Posle razgovara sa zvaničnicima Egipta i Katara: Hamas ne prihvata nove uslove

Odbijanje se odnosi na insistiranje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da izraelske trupe zadrže položaje na Filadelfijskoj ruti na granici između Gaze i Egipta
Posle razgovara sa zvaničnicima Egipta i Katara: Hamas ne prihvata nove uslove© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Hamas je saopštio da se njihov pregovarački tim, na čelu sa visokim zvaničnikom Halilom al Hajom, sastao sa premijerom Katara šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom da bi razgovarali o najnovijim dešavanjima u Gazi.

U saopštenju Hamasa se navodi da grupa ostaje posvećena primeni prekida vatre na osnovu prvobitnog predloga SAD i da neće prihvatiti nove uslove ni od jedne strane, što se očigledno odnosi na insistiranje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da izraelske trupe zadrže položaje na Filadelfijskoj ruti na granici između Gaze i Egipta, preneo je "Tajms of Izrael".

U saopštenju se ne pominju novi Hamasovi zahtevi da se oslobode zatvorenici koji služe doživotne kazne u zamenu za prvu grupu talaca među kojima su žene, deca, bolesni i stari, naveo je portal.

SAD su navele da će uskoro predstaviti novi okvir predloga o postizanju prekida vatre.

UNRVA: Šestoro naših zaposlenih ubijeno u dva vazdušna napada u Gazi

Palestinska agencija UN za izbeglice UNRVA saopštila je da je šestoro zaposlenih ubijeno u dva vazdušna napada na školu u centralnom delu Gaze, što je, kako je navela, najveći broj poginulih među njenim osobljem u jednom incidentu.

"Među ubijenima je bio i upravnik skloništa UNRVA i drugi članovi tima koji pružaju pomoć raseljenim licima", saopštila je UNRVA.

Ranije juče, izraelska vojska je u saopštenju navela da je izvršila napad na komandni i kontrolni centar u Nuseiratu u centralnoj Gazi, kojim je, kako je navela, upravljala palestinska militantna grupa Hamas.

"Ova škola je pogođena pet puta od početka rata. U njoj živi oko 12.000 raseljenih, uglavnom žena i dece", dodala je UNRVA.
Kancelarija za medije vlade koju vodi Hamas saopštila je da je u izraelskom napadu poginulo najmanje 18 osoba, uključujući članove osoblja UNRWA.

Gutereš: Nedostatak odgovornosti za ubistvo osoblja UN i humanitaraca neprihvatljiv

Nedostatak odgovornosti za ubistvo osoblja Ujedinjenih nacija i humanitarnih radnika u Pojasu Gaze "potpuno je neprihvatljiv", izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Opisujući odmazdu Izraela protiv Hamasa u Gazi, gde lokalni zdravstveni zvaničnici kažu da je oko 41.000 Palestinaca ubijeno od početka rata, Gutereš je rekao u intervjuu Rojtersu da je bilo "veoma dramatičnih slučajeva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i potpunog odsustva efikasne zaštite civila".

"Ono što se dešava u Gazi je potpuno neprihvatljivo", rekao je on.

Skoro 300 humanitarnih radnika, više od dve trećine osoblja UN, takođe je ubijeno tokom sukoba, prema podacima UN.

Gutereš je rekao da bi trebalo da postoji efikasna istraga i odgovornost za njihovu smrt.

image