Svet

Balaž Orban "spustio" Hilari: Ne vidite balvan u svom oku!

Savetnik Viktora Orbana britko je odgovorio bivšoj američkoj državnoj sekretarki
Balaž Orban "spustio" Hilari: Ne vidite balvan u svom oku!© Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton trebalo je prvo da sagleda antidemokratske pojave u svojoj zemlji pre nego što mađarskog premijera optužila za "ubijanje" demokratije, poručio je savetnik Viktora Orbana Balaž Orban.

Klintonova  je kritikovala  bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na svojoj stranici na Iksu, jer je pohvalio Viktora Orbana tokom debate sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris. Klintonova je Orbana opisala kao "mađarskog diktatora koji ubija demokratiju".

U istoj objavi, ona je podelila članak iz 2018. u kojem se tvrdi da Orbanova stroga imigraciona politika, njegove kontroverzne reforme pravosuđa i proterivanje iz zemlje Fondacije otvorenog društva Džordža Soroša predstavljaju "meki fašizam".

"Prvo izvadite balvan iz svog oka. Dozvolite mi da podelim sa vama ono za šta verujem da je smrt demokratije. To je želja da se politički protivnici zatvore, neuspeh da se organizuju transparentni izbori i pokušaj da se nezadovoljni glasači zamene imigrantima. Šta mislite na koju se državu ovo odnosi", poentirao je Balaž Orban.

I mađarski lider je otvoreno izrazio  podršku Trampu. U martu su se sastali u rezidenciji bivšeg predsednika u državi Florida, a Orban je Trampa opisao kao jedinog američkog političara sposobnog da okonča sukob u Ukrajini, navodeći u nekoliko navrata da sukob nikada ne bi počeo da je Tramp bio u Beloj kući 2022. godine.

image