Svet

Telegram ipak poklekao? Mediji: Parizu predati podaci o zločinima nad decom

Francuski list "Liberasion" navodi da su njegovi izvori potvrdili da je Telegram već neko vreme spremniji da sarađuje sa pravosudnim sistemom
Telegram ipak poklekao? Mediji: Parizu predati podaci o zločinima nad decomGetty © Marina Komrakova

Nakon što su francuske vlasti uhapsile osnivača Telegrama Pavela Durova, Telegram počeo je da odgovara na zahteve Pariza, piše "Liberasion", navodeći da su do sada francuskoj strani već predati podaci o nekim zločinima nad decom. 

"Prema našim informacijama, platforma za razmenu poruka je odgovorila na zahteve Kancelarije za maloletnike nacionalne policije i žandarmerije u vezi sa nekoliko krivičnih istraga, pruživši materijal koji bi mogao da pomogne u identifikaciji određenih osumnjičenih. Konkretno, reč je o zločinima nad decom", navodi se u tekstu.

List dalje podseća da veliki broj tužilaštava u Francuskoj vodi procese u kojima se od Telegrama zahteva da preda određene informacije. Pored toga, saradnicima državnih organa se savetuje da obnove ranije obustavljene istrage. 

"Liberasion" ističe i da se vlasti u Belgiji, takođe, nadaju saradnji sa Telegramom

"Mi smo zaista primetili da je Telegram već neko vreme spremniji da sarađuje sa pravosudnim sistemom. Pomno pratimo ovo pitanje u nadi da će saradnja nastaviti da se razvija u pravom smeru", rekli su iz federalnog tužilaštva Belgije. 

Podsetimo, tužilac Lora Beko je otkrila da je Telegram privukao pažnju istražitelja nakon što su odlučili da ignorišu zahteve Odeljenja za sajber-kriminal, uključujući i one koji se tiču dečije pornografije. 

Durov je zbog odbijanja da sarađuje sa francuskim vlastima uhapšen 24. avgusta u Parizu. Optužen je za čitav niz krivičnih dela, uključujući i za saučesništvo u upravljanju internet platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe.

Povodom njegovog hapšenja oglasio se i bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, koji je izjavio da je hapšenje osnivača Telegrama napad na osnovno pravo slobode govora.

Durov je pušten uz kauciju od pet miliona evra, ali mu je za sada zabranjen izlazak iz Francuske, a tužilac Lora Beko tvrdi da osnivač Telegrama sada sarađuje sa istragom. 

image