Svet

Propaganda SAD: Kongres daje 1,6 milijardi dolara za borbu protiv "kineskih laži", kako je u Srbiji?

Dok Amerikanci sankcionišu ruske medije zbog "pokušaja ruske vlade da se manipuliše javnim mnjenjem SAD uoči novembarskih izbora", američki Kongres odvaja ogroman novac za širenje antikineske propagande
Propaganda SAD: Kongres daje 1,6 milijardi dolara za borbu protiv "kineskih laži", kako je u Srbiji?Getty © zhangshuang

Dok američki zvaničnici nastavljaju da optužuju Rusiju i Kinu da šire "maligni uticaj" uoči predsedničkih izbora u toj zemlji, Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio dodatnih 1,6 milijardi dolara za širenje antikineske propagande.

Zakonom je osnovan "Fond za suprotstavljanje malignom uticaju NR Kine", glasovima predstavnika obe vodeće američke partije, odnosno sa 351 glasova "za" i samo 36 "protiv".

Tim zakonom je izdvojeno oko 1,6 milijardi dolara kojima će tokom narednih pet godina Stejt department i USAID moći da subvencionišu medije i predstavnike "civilnog društva" širom sveta koji se suprotstavljaju "malignom kineskom uticaju".

Kako navodi portal "Responsibel stejtkraft" antiratnog "Kvinsi instituta" iz SAD, reč je o ogromnoj količini novca - odnosno oko dvostruko više od godišnjeg budžeta Si-En-Ena, jedne od najvećih američkih medijskih mreža.

Zanimljivo je da se u novi zakon ne obavezuje američke države organe koji budu trošili novac da to rade na transparentan način. Takođe, zakonska definicija "malignog uticaja" poprilično je široka, što takođe ostavlja dosta prostora za zloupotrebu.

Drugim rečima, dok Amerikanci sankcionišu ruske medije, među kojima je i RT, zbog tobožnjih pokušaja ruske vlade da manipuliše javnim mnjenjem SAD uoči novembarskih izbora, njihove državne službe će upumpavati stotine miliona dolara u širenje antikineske propagande širom sveta.

Borba protiv "malignog kineskog uticaja" na Balkanu

Aktivnosti američkih "boraca protiv propagande" već su vidljive i na Balkanu, a verovatno najočigledniji primer predstavlja aktivnost Radija Sloboda Evropa (RSE) - koji se direktno finansira sredstvima koja određuje američki Kongres.

Naime, na balkanskom izdranju tog portala postoji sekcija "Kina na Balkanu", na kojoj RSE "kroz seriju članaka, videa i drugih medijskih formata prati u kojem pravcu se razvija politička, ekonomska i kulturna saradnja zemalja Zapadnog Balkana i NR Kine, te kako se ti odnosi odražavaju na tehnološke, ekološke i socijalne aspekte života".

U tekstovima koje objavljuje RSE jasno je vidljiv izrazito kritički stav prema Kini. Na primer, jedan od tekstova se bavi činjenicom da su kamere koje koriste policajci u Kantonu Sarajevo kupljene od kineske kompanije čiji je rad zabranjen u SAD zato što "predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost".

Drugi tekst, čija je tema vest kako je kineska kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn" pokazala interesovanje za izgradnju još jedne deonice auto-puta u Crnoj Gori, "obogaćen" je pozamašnim kontekstom, u kojem se navodi da je dosadašnji rad te kompanije nezadovoljavajuć, kao i da su "nevladine organizacije i tadašnja opozicija ukazivali su i da je projekat ugovoren loše i da se država kroz ugovorne aranžmane nije kvalitetno zaštitila".

U svojoj analizi srpsko-kineskih odnosa, RSE navodi da su kineske kompanije u Srbiji optužene za "eksploataciju radnika", kao i da zabrinjava rast srpskih dugovanja prema Kini.

Članci koje taj portal objavljuje u velikoj meri prate poznatu matricu, u kojoj se poseban naglasak stavlja na kritiku kineskih investicija i kompanija koje posluju u inostranstvu, dok se Peking optužuje za sprovođenje "dužničkog ropstva".

Ukoliko novoformirani "Fond za suprotstavljanje malignom uticaju NR Kine" bude zaživeo, takvi sadržaji mogli bi da budu još zastupljeniji, pošto je napad na kineske privredne aktivnosti - kao i predstavljanje kineskih kompanija kao aktera opasnih po nacionalnu bezbednost - već godinama česta praksa u američkim institucijama.

image