Srbija i Balkan

Slobodna Evropa otkriva: Ruska propaganda negira nezavisnost "Kosova"

U priči o ruskoj "propagandi" sve se svodi na pitanje - zašto verujete sopstvenim očima, kad možete, recimo američkom Radiju Slobodna Evropa
Slobodna Evropa otkriva: Ruska propaganda negira nezavisnost "Kosova"© Illustration by Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Sve priče o čudovištu iz Loh Nesa, Jetiju i otmicama vanzemaljaca, pale su u vodu kada se na Zapadu pojavila još strašnija i misterioznija priča – ona o "ruskim dezinformacijama".

Na svu sreću, suva inteligencija regiona, okupila se ovih dana u Prištini, na panelu "Dezinformacije na Balkanu", ne bi li nam makar malo, zahvaljujući kolegama iz Radija Slobodna Evropa koji su o ovom skupu izvestili - rasvetlila šta je to čega se toliko bojimo, o čemu svi pričamo, a niko ne zna kako izgleda.

"Učesnici iz zemalja regiona napomenuli da se jedan deo ruske propagande odnosi na negiranje nezavisnosti Kosova od Srbije, koja je proglašena 2008. godine", saznali smo, milošću RSE.

Napokon, dobili smo bar neko objašnjenje zbog čega sva cenzura ruskih medija i ućutkivanje ruskog narativa. Konačno su neprijatelji Rusije uspeli da argumentuju primerom šta imaju protiv ruske strane priče.

Problem je, dakle, u tome što Rusi ne priznaju nezavisnost samoproglašenog entiteta, a sva ta propaganda širi se, kažu, "preko političara, verskih institucija i medija" poput naravno RT Balkan i Sputnik.

Zanimljivo je, međutim što je "propagandna mašinerija" Rusije očigledno pod svoje uzela i Ujedinjene nacije, koje takođe, ne priznaju nezavisnost takozvane države. Na "dezinformacije" Rusije naselo je, dakle 109 država, članica ove međunarodne organizacije koje "Kosovo" i dalje smatraju delom Srbije.

Isti, po Zapad pogubni narativ, šire i brojne druge međunarodne organizacije poput recimo EU ili Uneska ili Interpola, u kojima "Kosovo" nema stolicu iz prostog razloga što nije država.

Kako li, zbog širenja ruskog malignog uticaja, po ušima ne dobije zapadni ljubimac Aljbin Kurti koji neprestano traži od Srbije "priznanje", potvrđujući tako "propagandu" da je "Kosovo" daleko od nezavisnosti?

Šta je, zapravo, dezinformativno u činjenici da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet jedne države, i posle ovog skupa je ostalo nejasno, ali nam je, bar malo jasnije, kakvu nam to "istinu" nudi Zapad, ako nas Rusi ovako "lažu".

Novinar i publicista iz Srbije Boris Varga, školovan u Ukrajini, ocenio je da ruska propaganda postoji u zemlji mnogo pre početka specijalne vojne operacije, i da su je podržavali gotovo svi režimi.

"Hibridni rat se ne vodi samo protiv Ukrajine, već i protiv Zapada. Region Zapadnog Balkana je idealno područje da izazove nestabilnost u susedstvu EU", naveo je Varga, zabrinut što se ruska "propaganda"  zbog neuvođenja sankcija Rusiji, "slobodno širi na sve nivoe društva", a Srbija svoj uticaj širi na Crnu Goru i Republiku Srpsku.

Našao se tu i mlađani Milan Jovanović iz Crne Gore, samoproglašeni ekspert za transatlantsku bezbednost "sa fokusom na dezinformacije i strani uticaj", koji nam je ukazao da su, među platformama za širenje malignog ruskog uticaja i Srpska pravoslavna crkva, ali i redakcije RT i Sputnjik.

"Imamo slične stvari u regionu koje su povezane, postoji taj sentiment prema zapadnim zemljama dok se zagovara proruski sentiment. Neophodan je viši nivo obrazovanja građana da bi se sprečilo širenje dezinformacija", rekao je Jovanović .

On je istakao još jedan primer dezinformacije, i to možda još i "strašniji" od one o tome da je KiM deo Srbije – u pitanju je, kaže, propaganda "pravoslavne braće" po kojoj se Ukrajinci ne razlikuju od Rusa.

Sreća pa je na skup u Prištini pristigao i "građanski aktivista" iz Bosne i Hercegovine Darko Brkan, koji je ustvrdio da Rusija najveći uticaj u BiH ostvaruje preko Republike Srpske, te da se "dezinformacije uglavnom šire u saradnji sa medijima iz Srbije".

Promišljanje istine, izgleda, nikad nije bilo lakše. Tačno je, dakle, ono što vam kažu na Zapadu, a ne ono što vi vidite, čujete ili znate. Najkraće rečeno, u priči o ruskoj "propagandi" sve se svodi na pitanje - zašto verujete "propagandnim" sopstvenim očima, kad možete da verujete, na primer, Radiju Slobodna Evropa?

image