Svet

Evropska komisija o Putinovom upozorenju: Ništa neće promeniti naš stav

Iako svaka država članica Unije koja Kijevu daje oružje ima pravo da odlučuje o tome pod kakvim uslovima se ono može koristiti, stav šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o pitanju dalekometnog oružja je dobro poznat, kaže Peter Stano
Evropska komisija o Putinovom upozorenju: Ništa neće promeniti naš stavGetty © Santiago Urquijo

Ništa neće izmeniti naš stav, nastavićemo da podržavamo Kijev, rekli su danas iz Evropske komisije reagujući na jučerašnje upozorenje predsednika Rusije Vladimira Putina da, ukoliko Kijevu bude bilo odobreno da koristi rakete dugog dometa, to će onda značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. 

"Ništa od onoga što je rekao (Putin) neće dovesti do promene našeg stava. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, uključujući i vojnu podršku. Razgovori o ukidanju ograničenja na korišćenje oružja koje zemlje EU isporučuju (Kijevu) se nastavljaju. Vidimo rezultate ovih diskusija, neke zemlje ukidaju ograničenja", kaže portparol EK Peter Stano.

Ipak, on dodaje da za sada ne postoji konsenzus u okviru Unije o tom pitanju. Objašnjava da "svaka država koja Ukrajini isporučuje oružje odlučuje pod kakvim uslovima se ono može koristiti" i dodaje da je "pozicija vrhovnog predstavnika EU (Žozepa Borelja) dobro poznata".

Borelj je, podsetimo, u avgustu pozvao sve članice Unije da odobre Kijevu da koristi zapadno naoružanje bez ograničenja, što Ukrajinci zahtevaju još od maja. 

"Takva ograničenja upotrebe oružja moraju biti potpuno ukinuta u cilju samoodbrane Ukrajine. Oprema koju isporučujemo Ukrajini mora biti u potpunosti iskorišćena kako bi Ukrajina mogla da izvodi napade po mestima odakle Rusija napada", rekao je šef evropske diplomatije na jednom od poslednjih neformalnih sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članice Unije. 

image