Svet

Gradonačelnik Londona nudi smeštaj robijašima preko reda

Nema mesta u zatvoru, zato kriminalce pustite napolje pre vremena, a oni pošto nemaju gde da žive, ponovo se bave kriminalom ne bi li se vratili u zatvor
Gradonačelnik Londona nudi smeštaj robijašima preko redaGetty © photo by Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Uprkos tome što prestonica Ujedinjenog Kraljevstva kuburi s nedostatkom stambenog prostora i bori se s enormnim porastom beskućnika – čak jedna osoba od 50 ljudi nema mesto za život – gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da prestupnici koji su odslužili zatvorsku kaznu treba da imaju prednost u stambenom zbrinjavanju, prenosi "Telegraf".

Radi se naime o meri koja bi trebalo da utiče na smanjenje kriminala, pojasnio je Kan a potom dodao da je nedostatak smeštaja jedan od glavnih razloga zbog kojih se bivši robijaši ponovo odaju kriminalu.

Zatvorenici prepušteni životu na ulici češće krše odredbe uslovne slobode – ne javljaju se redovno u policiju. Takođe, veća je verovatnoća da će se opijati i drogirati. A ukoliko nemaju stalno prebivalište, vrlo su male šanse da dođu do posla, odnosno realno je da će se vratiti kriminalu.

Inače, ove nedelje oslobođeno je 1.750 zatvorenika u okviru vladine šeme prevremenog puštanja na slobodu – prema kojoj prestupnici izlaze na slobodu pošto su odslužili samo 40 odsto svoje kazne, a ne kao do sada polovinu kazne. Ovo je pak mera kojom se rešava problem prebukiranosti zatvorskih kapaciteta.

Ministarstvo pravde je obećalo da će za svih 1.750 obezbediti zagarantovan smeštaj na 12 nedelja. Štaviše, ukoliko ne budu mogli da pronađu dovoljno privremenog smeštaja, "uskočiće" u pomoć hoteli.

Dakle, nema mesta u zatvoru, zato kriminalce pustite napolje pre vremena, a oni pošto nemaju gde da žive, ponovo se bave kriminalom ne bi li se vratili u zatvor…

Britanski "Telegraf" je razgovarao i s jednim od "otpuštenih" zatvorenika koji smatra da je šema prevremenog puštanja doneta ishitreno kako bi vlasti zabeležile poneki poen, te da je besmislena za one koji nemaju gde da žive poput njega.

"Da se ja pitam, ne bih beskućnike puštao napolje. Zatvorskim službenicima je drago zbog ovoga jer je tamo previše zatvorenika. Ipak, ovo je kao da slepac vodi slepca", zaključio je on.

image