Svet

SAD optužile RT za nedovoljnu podršku Ukrajini u svetu; Simonjan: Mi sve radimo otvoreno

RT je sa ironijom odgovorio da su sve ovo vreme emitovali "direktno iz sedišta KGB-a" i napomenuo da je im je "nestalo kokica da sede i gledaju šta će još američka vlada smisliti"
SAD optužile RT za nedovoljnu podršku Ukrajini u svetu; Simonjan: Mi sve radimo otvorenoGetty © NurPhoto / Contributor

Sjedinjene Američke Države optužile su televizijski kanal RT za nedovoljnu podršku Ukrajini u svetu, kao i "mešanje u izborni proces država" i uvele sankcije medijskoj grupi "Rusija Sevodnja".

"Jedan od razloga zašto Ukrajina nema toliku podršku u drugim zemljama je širok domet RT-a", rekao je šef američkog centra za globalni angažman Džejms Rubin na brifingu.

Rubin je optužio televizijski kanal RT da želi utiče na izborni proces u Argentini, Nemačkoj i Francuskoj i da "podstakne nasilje" ako se uticaj ne postigne, iako je Ruska Federacija je više puta istakla da se ne meša u izborne procese u drugim zemljama.

"Vidimo jasne dokaze da se RT koristi da pokuša da utiče na izbore i, ako ne pobede na izborima, da manipuliše gomilom kako bi stvorio nasilje i mogućnost svrgavanja izabrane vlasti", rekao je Rubin.

Prema njegovim rečima, zaposleni Stejt departmenta su navodno otkrili takve dokaze tokom svojih poseta "Argentini, Nemačkoj, Francuskoj".  Takođe među zemljama u kojima je TV kanal navodno pokušao da utiče na izbore, zvaničnik je naveo Moldaviju .

"Tamo gde su se održavali izbori, oni (zaposleni u Stejt departmentu – prim. aut.) su videli načine ruskog uticaja", rekao je on.

Suprotno njegovim izjavama, Rubin nije naveo nikakve konkretne činjenice koje bi potkrepile ove optužbe.

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken optužio RT da sprovodi "tajne operacije za mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja".

"Ovi mediji koje podržava Kremlj ne samo da igraju ulogu u naporima da se potkopaju demokratske institucije SAD, već se i mešaju u unutrašnje stvari država širom sveta", rekao je Blinken tokom govora u Stejt departmentu, tražeći ponovo da se RT zabrani.

Prema rečima šefa američke diplomatije, SAD su dobile nove informacije prema kojima je RT bio umešan u "operacije tajnog uticaja i nabavke vojne opreme". Ovu informaciju su navodno dali sami zaposleni na kanalu.

"SAD, Velika Britanija i Kanada pokreću zajedničku diplomatsku kampanju kako bi okupile partnere kako bi odgovorili na pretnju RT-a i drugih ruskih uticaja i dezinformacionih alata", najavio je Blinken.

Prema njegovim rečima, američke diplomate širom sveta su dobile instrukcije da pruže "dokaze" o tome koje mogućnosti RT navodno ima i kako ih kanal koristi u različitim državama.

SAD pozivaju svoje saveznike da aktivnosti kanala doživljavaju na isti način kao što "percipiraju druge ruske obaveštajne aktivnosti unutar svojih granica".

Pored toga, Blinken je najavio sankcije protiv tri entiteta i dva pojedinca zbog "tajnih operacija globalnog uticaja Moskve, uključujući mešanje u demokratiju i predstojeće izbore u Moldaviji".

Simonjan: Mi sve radimo otvoreno

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan poručila je američkim zvaničnicima da medijska grupacija sve radi otvoreno i da pozivima na gašenje RT-a ništa ne postižu.

"Dve i po godine nakon što su američki saveznici zabranili RT, Blinken poziva na zabranu RT-a", napisala je je Simonjanova na Telegramu, dodajući:

"Američke obaveštajne agencije su otkrile da pomažemo frontu. Radimo ovo otvoreno, idioti. Pošaljite mi listu koliko ste čega kupili i poslali? Mi bar redovno objavljujemo."

Ona je naglasila da ako je, prema Stejt departmentu, RT jedan on razloga što Ukrajina ne dobija dovoljnu podršku - onda ona zaista nije proživela svoj život uzalud.

Si-En-En je ranije javio da će Stejt department optužiti RT da ima veze sa ruskim obaveštajnim službama, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika u administraciji predsednika Džozefa Bajdena.

"Stejt department će objaviti deklasifikovane obaveštajne podatke koji pokazuju da je 'RT u potpunosti integrisan u ruske obaveštajne operacije širom sveta' i pokrenuće diplomatsku kampanju da državama pruži informacije o rizicima povezanim sa aktivnostima RT-a", navodi američki medij.

RT je sa ironijom odgovorio da su sve ovo vreme emitovali "direktno iz sedišta KGB-a" i napomenuo da je im je "nestalo kokica da sede i gledaju šta će još američka vlada smisliti".

"RT razotkriven u videu koji je procurio"

U komičnom video snimku iz 2015. godine pod naslovom "RT razotkriven u videu koji je procurio: Kako zaista funkcioniše propaganda Kremlja", kreiranom zbog proslave prvih deset godina emitovanja, glavna urednica RT-a Margarita Simonjan nadgleda istovar kamiona punih novca koji dovoze iz Kremlja, vezuje voditelje RT-a lisicama za stolice i donosi Mekdonaldsov "Hepi mil" za inostranstane novinare koje drži kao taoce u podrumu.

Video je humoristički opisao kako Zapad zamišlja i želi da predstavi RT, a čitav video možete pogledati na OVDE.

Nove sankcije protiv "Rusija sevodnja"

Nove sankcije koje SAD uvode u okviru mera za borbu protiv televizijskog kanala RT biće "najstrože moguće" i imaće "potpuno blokirajući" karakter, rekao je Džejms Rubin na na brifingu.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je uvelo sankcije protiv medijske grupe "Rusija sevodnja" i njenog generalnog direktora Dmitrija Kiseleva.

U saopštenju koje nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstvo finansija je takođe naloženo da se sve finansijske transakcije sa medijskom grupom "Rusija sevodnja" okončaju do 13. novembra 2024. godine.

SAD su ranije uvele sankcije medijskoj grupi "Rusija sevodnja", RIA Novosti, RT, "Sputnjiku" i "Raptliju", a ograničenja se odnose i na glavnu urednicu medijske grupe RT Margaritu Simonjan i na nekoliko glavnih menadžera ovog TV kanala. 

Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi". 

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan izjavila je tada da su samo prošle godine projekti ove medijske grupe na engleskom jeziku imali su skoro 14 milijardi pregleda, a "SAD to boli, jer je to više od naših najbližih konkurenata, Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena".

image