Svet

Robert Kenedi Mlađi pozvao Vašington: Zaustavite sumanutu eskalaciju u Ukrajini

Kenedi je reagovao na video-snimak ruskog predsednika Vladimira Putina koji je upozorio da će upotreba zapadnog oružja velikog dometa predstavljati ulazak NATO-a u sukob
Robert Kenedi Mlađi pozvao Vašington: Zaustavite sumanutu eskalaciju u Ukrajini© Kevin Dietsch/Getty Images

Robert Kenedi Mlađi pozvao je Belu kuću da zaustavi nepromišljenu eskalaciju i ne ukida ukida ograničenja za udare ukrajinske vojske duboko u Rusiju koristeći zapadno oružje.

"Sekretar Blinken, predsedniče Bajden - prestanite! Zaustavite ovu nepromišljenu eskalaciju. Ovo ne govorim kao politički pristalica, već jednostavno kao građanin sveta", naveo je Kenedi na Iksu, komentarišući video-snimak izjave ruskog predsednika Vladimira Putina.

Naime, na Zapadu se trenutno raspravlja o ukidanju zabrane upotrebe zapadnog dalekometnog oružja Kijevu za izvođenje udara duboko na teritoriji Rusije.

Ruski predsednik je, sa svoje strane, rekao da bi takva odluka značajno promenila suštinu sukoba i značila da bi članice NATO-a - SAD i evropske zemlje direktno ušle u rat sa Rusijom.

"Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.

image