Svet

Sirene u centralnom Izraelu, ispaljene rakete iz Jemena i Libana

Iz Libana je na Izrael ispaljeno 40 raketa, a izraelska vojska saopštila je da u napadu nije bilo povređenih
Sirene u centralnom Izraelu, ispaljene rakete iz Jemena i Libana© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Raketa zemlja-zemlja ispaljena je u nedelju ujutru na centralni Izrael iz Jemena, pogodila je nenaseljeno područje, a nema izveštaja o povređenima, saopštila je izraelska vojska.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Tel Avivu i širom centralnog Izraela nekoliko trenutaka pre nego što je projektil sleteo zbog čega je stanovništvo pobeglo u skloništa, prenosi Rojters.

"Posle sirena koje su se nedavno oglasile u centralnom Izraelu, identifikovana je raketa zemlja-zemlja koja je prešla u centralni Izrael sa istoka i pala na otvoreno područje. Nije bilo izveštaja o povređenima", saopštila je vojska.

U regionu su se takođe čuli glasni udari, za koje je vojska rekla da dolaze od raketnih presretača koji su bili lansirani. 

Izraelska vojska je takođe saopštila da je baraž od oko 40 raketa ispaljen iz Libana u pravcu Galileje, Golanske visoravni i pograničnog naselja Metula, a u napadu nije bilo povređenih.

Neke rakete je presrela protivvazdušna odbrana, dok su ostale pogodile otvorena područja i izazvale požare, tvrdi IDF.

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napad, dodavši da je bombardovala izraelsku vojnu bazu desetinama raketa "kaćuša", kao odgovor na nedavne vazdušne napade IDF u Libanu, uključujući napad dronom na motocikl u priobalnom selu Sarafand.

image