Svet

Kriza u Nemačkoj udarila i na pivo: Zatvara se jedna od najstarijih pivara

Porodica, koja je vlasnik pivare "Šlosle" (Schlössle), navodi da više ne može da podmiri troškove usled pada potrošnje
Kriza u Nemačkoj udarila i na pivo: Zatvara se jedna od najstarijih pivarawww.globallookpress.com © Katharina Hild/http://imagebroker.com/#/search/

Pivara "Šlosle" (Schlössle) u nemačkom gradu Noj-Ulmu, jedna od najstarijih u Bavarskoj, prestaće da proizvodi svoje pivo krajem decembra posle 334 godine rada. Porodica, koja je vlasnik pivare, navodi da više ne može da podmiri troškove usled pada potrošnje.

"Taj korak je ekonomski neophodan. Moralo bi se uložiti nekoliko stotina hiljada evra da bi se nastavilo sa varenjem piva. Tolika suma se ne može pokriti prodajom do 1.500 hektolitara piva godišnje", izjavila je suvlasnica Krista Zoler-Kaltenbaher za "Bild".

Prema njenim rečima, trenutno je kutija od 12 flaša njihovog klasičnog piva "Marzen" po ceni od 13,5 evra "premala", a i ne mogu da udvostruče cenu jer "to nije izvodljivo na tržištu".

Uprkos teškoj, ali finansijski neophodnoj odluci da se okonča duga istorija malog biznisa, vlasnici će pivaru držati otvorenom kao restoran. 

"Iako 'Šlosle' više neće služiti svoje pivo, ostaće mesto pivske kulture. Kontaktiraćemo druge pivare, a kada nam nestane piva, imaćemo u ponudi i druga, kvalitetna piva i druge specijalitete", istakla je porodica.

Naime, stara zgrada pivare je 1673. preuređena u gostionicu, a 1690. i sama pivara. Kvalitet piva u to vreme je bio izvrstan, a samo mesto je bilo veoma popularno.

Lokalitet je postao vlasništvo porodice Zoler pre više od 135 godina, 1879. godine.

image