Ekonomija

Šok za pivopije: U Nemačkoj pivo skuplje nego ikad

Iz perioda pre korone, pivopije još pamte cene točenog piva od pola litra koje su plaćali manje od 4 evra, ali sada košta minimum 5 evra, a prodaje se i za 7,5 evra
Šok za pivopije: U Nemačkoj pivo skuplje nego ikadGetty © Maja Hitij

Proleće je stiglo, Nemci su se vratili u pivske bašte, ali tamo sada moraju da plate znatno veće cene. Potpredsednik Udruženja pivara Berlin-Brandenburg Stefan Friče (56), za "Bild" kaže da će ovo biti najskuplje leto za pivopije svih vremena.

"Oni plaćaju nove maksimalne cene, pre svega u pivskim baštama, pabovima i restoranima", navodi Friče.

Cena od 7,50 evra za pola litra točenog piva, do nedavno je bila nezamisliva, a sada se ovo piće plaća i toliko. U restoranima i pabovima cena piva je uglavnom iznad 5 evra.

U restoranima u Frankfurtu košta 5,80 evra, dok je u pivskom uporištu Minhena još skuplje -  6,10 evra za točeno svetlo pivo, dok po kafićima u Baden-Badenu pola litra "krombahera" košta 7,20 evra.

U vrhunskoj gastronomiji se naplaćuju još veće cene. Za mali točeni  "konig ludvig" gosti plaćaju 8 evra u luksuznim restoranima u Berlinu.

Poskupelo je i flaširano pivo, pa sanduk "flensburgera" sa 20 flaša od po 0,33 litara sada košta 1,50 evra više. 

Iz perioda pre korone, pivopije još pamte cene točenog piva od pola litra koje su plaćali manje od 4 evra (oko 3,90 evra do 3,50 evra, a u lokalnim kafićima i manje).

Visoke cene mogle bi da zaustave gašenje pivara

Stefan Friče kaže da pre samo nekoliko meseci nije mogao ni pomisliti da se situacija odvija ovako. Kaže da je odahnuo zbog skokova cena i očekuje da bi to moglo zaustaviti gašenje pivara. U Nemačkoj ih posluje oko 1.500.

"Ali samo 50 je zatvoreno prošle godine. Sada konačno vidimo preokret trenda. Što je više ljudi koji piju pivo spremno da plate ove cene, veća je verovatnoća da i dalje možemo da sačuvamo raznolikost nemačke tradicije piva. Mnogi kupci razumeju visoke cene. Oni su posebno potrebni regionalnim pivarama", kaže Friče.

Manje pivare su u problemu i trenutno se bore za opstanak zbog inflacije, visokih cena energije i sirovina, nakon što su prethodno morale da prežive blokade zbog korona virusa.

Činjenica da neki kupci sada piju manje piva nije nužno štetna za regionalne pivare – sve dok su kupci spremni da plate više za omiljeno pivo.

Visoke cene energije i sirovina i povećani troškovi osoblja nastavili su da vrše pritisak na bilanse pivara. Međutim, potrošnja piva je ponovo porasla nakon korone, ali još nije dostigla nivo pre pandemije.

Martin Doring (60) i Alekander Goriup (51)  kažu za "Bild" da je u poređenju sa drugom hranom, pivo još i jeftino".

Poskupljene omiljenog pića, Nemačko udruženje pivara pravda drastičnim rastom troškova početkom godine. Kako navode, struja i gas  su poskupeli 750 odsto, čepovi za flaše 120 odsto, slad za pivo 90 odsto, a hmelj 35 odsto. Veći su im troškovi i za pivsku burad (60 odsto), gajbe za pivo (40 odsto), ugljen-dioksid (90 odsto), staklo (70 odsto) i etikete (30 odsto).

image