Svet

Iranski predsednik dolazi na samit BRIKS-a u Kazanju: Planiran sastanak sa Putinom

Iranski ambasador u Rusiji potvrdio je da će Pezeškijan prisustvovati samitu grupe velikih ekonomija u razvoju koji bi trebalo da bude održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra
Iranski predsednik dolazi na samit BRIKS-a u Kazanju: Planiran sastanak sa Putinom© Tanjug/AP Photo/Nabil al-Jourani

Iranski predsednik Masud Pezeškijan prisustvovaće predstojećem samitu BRIKS-a u Rusiji, preneli su državni mediji izjavu ambasadora Teherana u Moskvi.

Iranski ambasador u Rusiji Kazem Džalali potvrdio je u nedelju da će Pezeškijan prisustvovati samitu grupe velikih ekonomija u razvoju BRIKS, koji bi trebalo da bude održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra, prenosi Rojters izveštaje iranskih državnih medija.

Pezeškijan će se tamo sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao je Džalali.

Iran i Rusija su spremni da potpišu bilateralni sveobuhvatni sporazum o saradnji.

Britanska agencija navodi da su zapadne zemlje izrazile zabrinutost da je Rusija dobila balističke rakete od Irana, kao i da je državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja. 

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči rekao je u sredu da Teheran nije isporučio nikakve balističke rakete Rusiji i da sankcije koje su SAD i tri evropske zemlje uvele Iranu nisu rešenje.

image