Svet

Ukrajina saglasna s Poljskom: Obustaviti beneficije ukrajinskim izbeglicama u EU

Šef ukrajinske diplomatije Andrej Sibiga podržao je poziv svog poljskog kolege Radoslava Sikorskog da zemlje EU treba da prestanu da isplaćuju beneficije ukrajinskim izbeglicama, koje izbegavaju regrutaciju
Ukrajina saglasna s Poljskom: Obustaviti beneficije ukrajinskim izbeglicama u EUGetty © Artur Widak/Anadolu Agency

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Sibiga pozdravio je poziv svog poljskog kolege Radoslava Sikorskog da prestane da isplaćuje socijalna davanja ukrajinskim izbeglicama u Evropskoj uniji kako bi Kijev mogao da mobiliše više ljudi, prenosi Rojters.

Kako se navodi, šef poljske diplomatije je na konferenciji u Kijevu ponovio ideju koju je ranije izneo u intervjuu za "Mond", da zemlje EU treba da prestanu da isplaćuju beneficije ukrajinskim izbeglicama, koje izbegavaju regrutaciju.

"Došlo je vreme da se pokrene pitanje o razvoju programa EU za povratak Ukrajinaca kući. Naravno, za to se moraju stvoriti odgovarajući uslovi, ali to bi trebalo da bude na dnevnom redu. Podržavam ideju Sikorskog", kazao je Sibiga.

Zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve obveznike vojnog roka da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu.

Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na prvi zahtev zaposlenih u vojnom registru i policije. 

Zakon podrazumeva oštre kazne za izbegavanje mobilizacije, a ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu uskratilo konzularne usluge građanima koji žive u inostranstvu u pokušaju da primora ukrajinske muškarce da se vrate kući i pridruže vojsci.

Naime, uslovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, a ta odredba je izbačena iz dokumenta, što je izazvalo ogorčenje jednog broja ukrajinskih poslanika.

image