Svet

Grad pod opsadom: Eskalacija rata bandi u matičnom gradu "El Čapovog" kartela

Broj žrtava u Sinaloi popeo se na 19, nakon što je sedam novih ubistava registrovano prošlog petka
Grad pod opsadom: Eskalacija rata bandi u matičnom gradu "El Čapovog" kartelawww.globallookpress.com © Arturo Hernandez/Keystone Press Agency

Dok se povećava strah od eskalacije rata između kriminalnih grupa, registrovano je još sedam ubistava prošlog petka u saveznoj meksičkoj državi Sinaloa, domu kartela koji je svojevremeno vodio zloglasni "El Čapo".

Tako se samo u prethodnoj nedelji broj žrtava popeo na 19, budući da je 12 ubistava registrovano između ponedeljka i četvrtka. 

Tužilaštvo u Sinaloi saopštilo je da su dve nove žrtve ubijene u glavnom gradu Kulijakanu, a pet u opštini Konkordija. Za oba mesta se u saopštenju navodi da su poprište "nasilja između kriminalnih grupa".

Tužilaštvo je takođe saopštilo da je primilo osam prijava u Kulijakanu o kidnapovanim muškarcima.

Novi talas nasilja naveo je zatvaranje radnji i prekid javnog prevoza u Kulijakanu, i otkazana je proslava Dana nezavisnosti, koja je trebalo da se održi danas.

Sinaloa je baza istoimenog kartela koji je nekada vodio Hoakin "El Čapo" Guzman, koji sada služi doživotnu kaznu zatvora u SAD.

Kako navodi Rojters, zvuk pucnjave i izgorela vozila postali su uobičajene scene u glavnom gradu države Kulijakan u kojem živi skoro milion ljudi, a video snimci na društvenim mrežama prikazuju konvoje teško naoružanih naoružanih ljudi koji voze glavnim saobraćajnicama.

Tenzije između dve najmoćnije frakcije kartela Sinaloa su rasle od kraja jula, kada je trgovac ljudima i vođa jedne od tih grupa, Ismael "El Majo" Zambada, uhapšen u Sjedinjenim Državama.

Vođa kartela, za koga se veruje da je u srednjim 70-im, tvrdio je da ga je stariji član Los Čapitosa, druge frakcije kartela, kidnapovao, a zatim odveo u Sjedinjene Države protiv njegove volje.

Odlazeći predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da vojska pokušava da održi red, napomenuvši da vlasti "moraju da se pobrinu da stanovništvo ne bude pogođeno".

image