Svet

Bugarska i dalje na putu Severne Makedonije ka EU

Sofija insistira na rešavanju zločina iz mržnje nad etničkim Bugarima u Severnoj Makedoniji
Bugarska i dalje na putu Severne Makedonije ka EU© Unsplash

Bugarska je zatražila da se zločini iz mržnje nad etničkim Bugarima u Severnoj Makedoniji i grivično gonjenje za iste uključe u dokument ministara evropskih poslova, saznaje portal "Euraktiv".

Nacrt dokumenta bi ministri evropskih poslova trebalo da potpišu danas, a veliki deo teksta se odnosi na proširivanje i pristupanje EU. 

Sofija je zahtevala unošenje dodatka da "aktivna istraga i osuda zločina iz mržnje nad pripadnicima bugarske zajednice ostaju prioritet".

Potez je usledio nakon što su napadnuta dva bugarska kulturna centra u Severnoj Makedoniji, a samo nekoliko dana nakon što su se Severna Makedonija i Bugarska dogovorile da rade na smirivanju tenzija.

"Oni (Bugari) ih provociraju iako su se nedavno složili da koriste samo pozitivne poruke kako bi se borili protiv zločina iz mržnje", rekao je jedan diplomata za "Euraktiv".

"Još ništa nismo blokirali, u kontaktu smo sa češkim predsedništvom (Savetom EU) oko dodavanja usaglašenog teksta", rekao je portparol stalnog predstavništva Bugarske pri EU.

"Mi smo konstruktivni, a isto očekujemo i od Predsedništva", dodao je on.

Za Severnu Makedoniju vrata EU su godinama čvrsto zatvorena, "zahvaljujući" vetu Bugarske u nizu sporova koji se tiču istorije, kulture i jezika.

U julu je postignut sporazum dve zemlje koji je omogućio Severnoj Makedoniji da započne proces integracije u EU nakon što je Skoplje pristalo da uvede nekoliko mera, uključujući izmene ustava koje se tiču promene statusa bugarske manjine. 

Bugarski pritisak u poslednjem trenutku bio je neprijatno iznenađenje, jer je nekoliko članica učinilo velike ustupke u procesu izrade nacrta, uključujući i dogovor o davanju statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Osim toga, promene ustava Severne Makedonije zahtevaju dvotrećinsku većinu u parlamentu, što trenutno nije moguće, zbog čega nema napretka u procesu pristupanja.

image