Svet

Car je go: Ko je plaćao haljine za ženu premijera Velike Britanije

Kir Starmer se suočava s istragom pošto nije deklarisao vrednost "poklona" koje je njegovoj ženi poslao njegov najveći donator i jedan od najvećih mecena Laburista, lord Vahid Ali
Car je go: Ko je plaćao haljine za ženu premijera Velike BritanijeGetty © Leon Neal

Usled strmoglavog pada popularnosti premijera Kira Starmera, novi predmet kontroverze u laburističkoj eri britanske politike postale su – haljine Starmerove supruge, Viktorije.

Kako je "Tajms" prethodno izvestio, Starmer se suočava s optužbama da je prekršio pravila parlamenta tako što nije obznanio da je Vahid Ali, britanski milijarder, laburista iz Doma lordova i jedan od najvećih donatora Laburističke partije, pokrivao troškove ličnog dobavljača, odeće i prepravki iste za suprugu novog premijera.

Britanski list nije naveo koliko su ovi "pokloni" koštali, ali se zna da je Ali, inače najveći pojedinačni donor Kira Starmera lično, premijeru samo u ovoj godini poklonio odeću i naočare u vrednosti od 18.685 funti (22.180 evra), što jeste prijavljeno. 

Ali je takođe potrošio 20.000 funti (23.741 evra) na smeštaj za Starmera tokom izbora i sličnu količinu novca na troškove "privatne kancelarije".

Starmer je u Rimu rekao da će nastaviti da prima poklone od Alija, odbacivši optužbe da je prekršio pravila parlamenta i tvrdeći da postoji "ogromna razlika između (ne)objavljivanja (poklona) i korupcije", prenosi "Gardijan".

On je dodao da svi poslanici dobijaju poklone, i da moraju da ih prijave kada premaše određenu vrednost. 

"Zato sam zamolio svoj tim da se uveri da li se pridržavamo okvira, zbog čega su tražili savet šta da rade u ovoj situaciji. Kada su dobili dalje savete, deklarisali su (poklone). Mislim da je zaista važno da svi ostali poštuju pravila", rekao je Starmer.

Kabinet premijera je saopštio da je tražio savet od nadležnih organa po pitanju deklaracija i da veruje da je sve učinjeno po propisu, ali da su "nakon dodatnog ispitivanja" deklarisani novi predmeti. 

"Fajnenšel tajms" je ranije izvestio da je između opštih izbora 2019. i 1. jula Starmer prijavio donacije u vrednosti od 76.000 funti (90.216 evra) koje je potrošio na razonodu, odeću i druge besplatne stvari od donatora u vrednosti od 76.000 funti, a što je više nego skoro bilo koji drugi poslanik.

"Tajms" navodi da je Vahid Ali pod Starmerom stekao uticaj za koji izvori kažu da je jednak većini ministara.

On je stranci skoro milion funti donirao u protekle dve decenije, od čega je više od 500.000 funti od toga donirano od 2020. nadalje. Lord Ali je takođe poznat po priređivanju večera u svojoj kući u Mejferu gde se "političari i poslovni ljudi druže", navodi "Tajms".

image