Svet

Lula da Silva: Brazil će ostati neutralan u sukobu između Rusije i Ukrajine

Oni koji sada žele da razgovaraju sa nama mogli su to da učine pre nego što je počeo rat, poručio je predsednik Brazila
Lula da Silva: Brazil će ostati neutralan u sukobu između Rusije i Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Brazil će ostati neutralan po pitanju sukoba Rusije i Ukrajine, izjavio je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, i dodao da su oni koji u sukobu učestvuju i koji sada pozivaju na dijalog sa Brazilom to trebalo da učine ranije.

"Zbog toga je važno da Brazil ne učestvuje u ratu između Ukrajine i Rusije. Zato je važno da Brazil jasno kaže da hoćemo mir, ne želimo rat. Oni koji sada žele da razgovaraju sa nama mogli su to da učine pre nego što je počeo rat", rekao je predsednik Brazila.

Lula je naveo da je Brazil već osudio "rusku invaziju", ali insistira na mirnom rešavanju sukoba, nastojeći da izbegne učešće u neprijateljstvima.

"Odbacujemo masakr žena i dece u Palestini. Na isti način na koji odbacujemo Hamasov terorizam. Ali Brazil se izdvaja po jednoj stvari- deo smo kontinenta koji voli mir i želimo mir", zaključio je Lula.

Komentar je usledio nakon što su članovi vlade Vladimira Zelenskog zahtevali da Lula poseti Ukrajinu i posle kritika samog Zelenskog o stavu Brazila koji smatra proruskim, prenosi "Koreje Braziliense".

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin naveo je Brazil, uz Kinu i Indiju, kao moguće posrednike za mir, dodaje brazilski list.

image