Svet

Kada Kristijan Amanpur pozove bivšeg muža u emisiju: "Si-En-En je u rasulu zbog RT-a"

Srpskom narodu je, nažalost, dobro poznata radna biografija Kristijan Amanpur i etički kodeks kojeg se pridržava budući da je izveštavala sa ovih prostora za vreme ratova devedesetih godina
Kada Kristijan Amanpur pozove bivšeg muža u emisiju: "Si-En-En je u rasulu zbog RT-a"© Aleksey Smyshlyaev

Voditeljka Si-En-Ena Kristijan Amanpur optužila je glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan da je "međunarodni trol", dok je intervjuisala bivšeg supruga, zvaničnika Stejt departmenta Džejmsa Rubina o najnovijim američkim sankcijama ruskim medijima.

Srpskom narodu je, nažalost, dobro poznata radna biografija Kristijan Amanpur i etički kodeks kojeg se pridržava budući da je izveštavala sa ovih prostora za vreme ratova devedesetih godina. Zajedno sa Rubinom, za kog se udala 1998, dok je bio glavni portparol Stejt departmenta (od 1997. do 2000. godine), plasirala je niz neistina i dezinformacija o ratovima u BiH i Hrvatskoj i bombardovanju Srbije 1999.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je podsetio na "laž Si-En-Ena i Amanpurove da su Srbi ubili 300.000 muslimana i silovali 60.000 žena".

Njen bivši suprug, koji je nekada bio desna ruka ozloglašene sekretarke Medlin Olbrajt, trenutno je na čelu Globalnog centra za angažovanje, organizacije stvorene 2016. za borbu protiv strane "propagande i dezinformacija". Upravo on je novinarima u petak na konferenciji za novinare predstavio "slučaj protiv RT", a u ponedeljak je bio jedan od gostiju u emisiji Kristijan Amanpur.

Iako je u emisiji priznala da su bili u "emotivnoj vezi", ćaskanje sa njim opravdala je njegovom novom funkcijom.

Rubin je u razgovoru sa bivšom suprugom naveo da urednica RT-a "priznaje da radi upravo ono što ruski predsednik želi".

Rubin je zatim rekao da je cilj američke kampanje da "informiše svet" o tome ko je zaista RT i "kako koriste svoje mogućnosti da pokušaju da navedu vlade širom sveta da promene svoju politiku". 

"Pomenuli ste šeficu RT. Ona je stručni trol, i ona je u suštini priznala da oni to rade", odgovorila je Amanpur.

Simonjan ih nije ostavila bez odgovora: "Si-En-En je u rasulu zbog RT-a. Kristijan Amanpur je intervjuisala svog bivšeg muža o našoj 'perfidnosti' i nazvala me 'stručnim trolom'".

Podsetimo, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je optužbe Stejt departmenta objavom "rata slobodi govora širom sveta" i rekla da Vašington pribegava pretnjama i iznudi kako bi "uspostavio kontrolu nad globalnim informacionim prostorom".

Nakon optužbi Stejt departmenta, "Meta" je zabranila nekolicini ruskih medija, uključujući i RT korišćenje Fejsbuka, Instagrama i Tredsa.

image