Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Spin fabrika Amanpur ponovo u punom zamahu protiv Srbije

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" je filozof i književnik Filip Grbić
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Spin fabrika Amanpur ponovo u punom zamahu protiv Srbije

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva", autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić osvrnuli su se teme povratka Kristijan Amanpur koja ovih dana ponovo šalje poruke Srbima. Duha iz prošlosti koji se vratio na mesto zločina.

Amanpurovoj je izgleda teško da zaboravi predele koji su i stvorili njenu novinarsku karijeru proslavljenu pod glavnom perjanicom kreatorom "fabrike neistina" koje će kasnije služiti za brutalni obračun u ratovima devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Sa druge strane u Evropi se dešava političko pretumbavanje. U Slovačkoj je stranka levice bivšeg premijera Roberta Fica pobedila na parlamentarnim izborima, nakon čega je usledilo saopštenje da vlada u Slovačkoj obustavlja slanje vojne pomoći Ukrajini, jer političke stranke koje se protive takvoj podršci vode pregovore o formiranju nove koalicije, nakon izbora održanih prošlog vikenda.

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Americi, po prvi put u istoriji SAD, smenjen je predsedavajući Predstavničkom domu Kongresa Kevin Makarti. 

U drugom delu emisije gost je bio filozof i književnik Filip Grbić sa kojim su autori emisije razgovarali o predstojećim predsedničkim izborima u Americi 2024. godine, kulturnom ratu u SAD i zamrzavanju američkog političkog sistema.

Komentarišući narastajuće efekte "Vouk kulture" u Americi, Grbić kaže: "Vouk je ideologija je definicija pokušaj revolucije prevrednovanja, dok sa jedne strane imamo 45. predsednika Amerike koji se tereti po 90 tačaka optužnice, sa druge strane se iz dana u dan na ulicama Čikaga, Njujorka, Filadelfije krade, ubija i puca, gde nakon toga Soroševi tužioci puštaju takve ljude pod opravdanjem da se tu radi o rasizmu, a predsednika koji nije započeo ni jedan rat, sudski organi neprestano gone".

Odgovarajući na pitanje šta razlikuje predstojeće izbore u Americi od svih prethodnih, Grbić odgovara:

"Budućnost Amerike u narednih godinu dana je vrlo nepredvidiva, izbori za američkog predsednika do sada su po pravilu bili simbol trivijalnosti. Bilo da će pobediti Obama, Buš, Mek Kejn ili Mit Romni, uvek se znalo da će nastaviti politika uterivanja "tomahavcima" demokratije širom sveta i da će se nastaviti pritisak na male konzervativne zemlje da organizuju prajdove koji nisu ništa drugo nego balovi za kolonijalne gospodare". 

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

 

 

image
VV inauguration
banner