Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Amerika je na ivici građanskog rata

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" je filozof i direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Amerika je na ivici građanskog rata© РТ Балкан

U najnovijoj epizodi podkasta "Lokomotiva", autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić osvrnuli su se na najnovija zbivanja na Kosovu i Metohiji, dajući pregled zaoštravanja odnosa između Srba i separatističkih institucija u Prištini tokom ove godine i sistematskog terora koji Aljbin Kurti sprovodi nad srpskim narodom.

Pored toga, autori su komentarisali ovacije kojima je dočekan veteran hitlerističkih snaga i esesovac Jaroslav Gunka u kanadskom parlamentu, tumačeći ovaj događaj kao logično ishodište političke istorije Kolektivnog zapada koja se, ratujući protiv Rusije na istoku Evrope od 24. februara 2022, opredelila za gubitnike u Drugom svetskom ratu.

U tom ključu opredeljenja za poraz, istakli su autori, treba tumačiti i pisanje Najla Fergusona za "Blumberg", koji smatra da Ukrajina treba da se zadovolji statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i obećanjem članstva u NATO, kao i time što je uspela da se rebrendira i pred Zapadom se umesto kao "korupcionaška jazbina" predstavi kao "zemlja heroja" i da privede rat kraju, uz priznavanje stanja na terenu.

Imajući u vidu propuste koji objašnjavaju sistem kao što je doček esesovaca u parlamentima zapadnih demokratija, ne čudi da su jedine uzdanice atlantističkog establišmenta intelektualci kao što je Najl Ferguson i bivši funkcioneri kao što je Kisindžer, koji u svojoj stotoj godini vrši funkciju diplomatskog posrednika, umesto političara kao što su Makron, Trudo ili Berbokova, smatraju autori Lokomotive.

U drugom delu epizode, gost Lokomotive bio je direktor Instituta za evropske studije i filozof Miša Đurković, sa kojim su autori razgovarali o kulturnim ratovima, stanju desnice u Evropi, rehabilitaciji nacizma u Ukrajini i posledicama predstojećih izbora u Americi. Komentarišući potrebu za konkurentom ideologijom u nezapadnim zemljama, Đurković ističe da su "ideologije važne i neizbežne, jer svako pokušava da osmisli sebi život. Elite se boje ideologija, jer one daju ljudima povod da se bore za neku ideju, i spremni su za nju da se žrtvuju. One vode u revolucije".

Komentarišući rehabilitaciju nacizma u Ukrajini i na Zapadu, Đurković kaže: "Imamo paradoksalnu situaciju da u Ukrajini postoji ono što oni zovu židobanderovstvo. To možemo tumačiti i na nivou pop-kulturnog fenomena, ali je situacija u Ukrajini eskalirala. Sad imamo situaciju da Jevrejin, koji je predsednik države, promoviše naciste. Ja sam ubeđen da Zelenski ima svest o tim nacistima, ali čini se kao da ima neku naredbu od sa strane, kojoj mora da se povinuje".

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

image