Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Veseli se srpski rode

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva", autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić razgovarali su sa politikologom Jelenom Vujanović o političkom marketingu, izbornim kampanjama i nacionalnom konsenzusu među političkim akterima u Srbiji i Republici Srpskoj
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Veseli se srpski rode© РТ Балкан

Nedelja u kojoj Srbija i Republika Srpska slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, otpočela je sveopštom narodnom euforijom zbog uspeha srpskih sportista, što je kulminiralo na dočeku Novaka Đokovića, srpskih košarkaša i basketaša na platou ispred Skupštine grada.

Poslovično indolentna drugosrbijanska aktivistička i politička scena ocenila je čitav događaj kao "promociju nacionalizma", tumačeći izjave srpskih sportista koji su se okupljenima obraćali sa balkona Starog dvora i izvođenje pesama kao što je "Veseli se srpski rode" kao "etnonacionalistički kič".

Komentarišući žaljenje tog dela srpske za "zlatnim danima" kada se umesto "nacionalističke" "Veseli se srpski rode" pevalo "Igra rokenrol cela Jugoslavija", autori podkasta "Lokomotiva" Marko Nikolić i Tiosav Purić istakli su kako je i u to "zlatno vreme" svaka pesma i zastava na sličnim događajima bila zapravo čin prkosa i inata prema Imperiji sa kojom je Savezna Republika Jugoslavija ratovala.

U međuvremenu, zbivanja u svetu i dalje potvrđuju tektonske promene na geopolitičkoj sceni. I sam državni sekretar Blinken priznaje da se ne može više govoriti o poretku koji je ustrojen nakon okončanja Hladnog rata.

Samit zemalja G20 u Indiji prošao je bez osude "ruske agresije na Ukrajinu" na nezadovoljstvo Kolektivnog Zapada. Međutim, pisanje Forn afersaukazuje da se zapravo zapadno raspoloženje menja.

"Što duže konflikt (između Zapada i Rusije, prim. aut.) traje, priča o sukobu Davida i Golijata sa početka rata bledi, a jača percepcija da je rat uzaludan i javljaju se glasovi koji pozivaju na nalaženje bar kozmetičkog rešenja", piše američki list koji je glasilo duboke države i liberalne imperijalističke elite.

Na drugom kraju sveta, Rusija je potvrdila saradnju sa Narodnom Demokratskom Republikom Korejom sastankom predsednika Putina i Kim Džong Una, i najavila formiranje trilateralno koordinisane logističke mreže između ove dve zemlje i Narodne Republike Kine. Ovaj događaj može se tumačiti i u svetlu obnove starih savezništava iz vremena Hladnog rata, u tom delu sveta, a svakako kao još jedan korak ka jačanju "nezapadnog" bloka.

U drugom delu podkasta, gost emisije bila je doktorand politikologije Jelena Vujanović, sa kojom su autori razgovarali o predizbornim kampanjama, ulozi društvenih mreža u izbornim procesima i političkom marketingu.

Podkast Lokomotiva emituje se svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner