Srbija i Balkan

Specijalno izdanje podkasta "Lokomotiva": Kad se vojska na Kosovo vrati

Autori Tiosav Purić i Marko Nikolić komentarisali su najvažnije teme koje su se odigrale u avgustu, elemente kulturnog rata u bivšim jugoslovenskim republikama, te proširenje BRIKS-a, s filozofom Andreom Jovanović i reperom Darkom Delićem
Specijalno izdanje podkasta "Lokomotiva": Kad se vojska na Kosovo vrati© РТ Балкан

U specijalnom izdanju podkasta "Lokomotiva" autori su komentarisali najvažnije teme koje su se odigrale u avgustu. Zajedno sa Tiosavom Purićem i Markom Nikolićem, glavna zbivanja u prošlom mesecu analizirali su filozof Andrea Jovanović i reper Darko Delić.

Previranja u okviru kulturnih ratova na svetskoj sceni prelila su se i na teren domaće politike, samo u drugačijem obliku – molerskom. U Srbiji su se pojavile organizacije kojima smetaju grafiti "Kad se vojska na Kosovo vrati" i koje revnosno pokušavaju da vode borbu protiv sopstvenog identiteta. Prekrečavanjem grafita zapravo promovišu koncept autoviktimizacije.

Avgust je doneo dva velika iznenađenja – otkrivanje spomenika Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu, kao novog simbola grada, i to što se popularna pevačica albanskog porekla Rita Ora ogrnula srpskom zastavom za vreme koncerta u Mađarskoj.

Nasuprot iznenađenjima konstantan je bio govor mržnje upućen Srbima u Hrvatskoj. Ovog puta to je učinila Slavica Stojan, književnica i članica Predsedništva Matice Hrvatske, uporedivši Srbe s bubama koje bi trebalo trajno iskoreniti.

Na svetskom geopolitičkom planu došlo je do tektonskih promena, BRIKS je nakon samita u Johanesburgu postao "BRIKS plus". ​​Argentina, Saudijska Arabija, Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su novi članovi organizacije čije zemlje sada prave 36 odsto svetskog BDP-a i u kojima živi 47 posto populacije.

Od sada će više od 80 odsto nafte dolaziti iz zemalja "BRIKS plusa", što može dovesti do kraha petrodolara, a najavljeno je i stvaranje nadnacionalne valute koju će koristiti članice.

Paralelno s tim procesom Afriku je zapljusnuo talas dekolonizacije. U tri godine desilo se osam pučeva. Nakon Burkine Faso i Nigera, u Gabonu se narod pobunio protiv vršioca dužnosti kolonijalnih sila. Grupa vojnih oficira objavila je da su izborni rezultati u toj zemlji poništeni, samo nekoliko minuta pošto je predsednik Ali Bongo proglašen pobednikom.

Procesi koji se odigravaju u svetu daju novu šansu i razvlašćuju kolonijalne upravnike, a baš zato nekima u Srbiji najviše smeta natpis "Kad se vojska na Kosovo vrati", koji, ako je legalistima stalo do zakona, propisuje i Rezolucija Saveta bezbednosti 1244.

Podkast "Lokomotiva" emituje se subotom u 19 časova.

image