Srbija i Balkan

Slobodan Reljić u podkastu Lokomotiva: Ukrajinska ofanziva postojala je samo u "Njujork tajmsu"

Gost u novoj epizodi podkasta Lokomotiva bio je novinar, sociolog i kolumnista RT-a Slobodan Reljić
Slobodan Reljić u podkastu Lokomotiva: Ukrajinska ofanziva postojala je samo u "Njujork tajmsu"

Šef kabineta genseka NATO-a Stijen Jensen predložio je, kako su preneli norveški mediji, da bi Ukrajina mogla da se odrekne svojih teritorija koje je Rusija osvojila, dok bi zauzvrat mogla da dobije članstvo u NATO-u.

Na pitanje autora Lokomotive da li ovakve izjave predstavljaju medijske "probne balone" i neku vrstu pripreme javnog mnjenja Zapada za priznanje da je rat protiv Rusije u Ukrajini propao, Reljić komentariše:

"Takve izjave su glupost. To je ta stara logika - da Zapad da Rusiji ono što je već Rusija zauzela, a zauzvrat će oni nešto dati Ukrajini. Rat protiv Ukrajine je propao, a ta kontraofanziva je postojala samo u 'Njujork tajmsu' i na Si-En-Enu".

Međutim, zapadni medijski magnati nemaju snagu koju su imali.

"Napisi u zapadnim medijima više nikom ništa ne znače. Na Zapadu više nema sa kim da se pregovara o krajnjim pitanjima. Evropa je američka kolonija. I dok je Amerika imala neku težinu, u Evropi je bio moguć Vili Brant. Dok je na Zapadu bilo neke ideje, bila je moguća novinarka kao Orijana Falači. Danas su moguće samo loše kopije Kristijane Amanpur. U Beloj kući nemate s kim da razgovarate. Kažu, savetnici donose odluke. Ali ne mogu savetnici da odlučuju umesto Vudra Vilsona", naveo je Reljić.

"Sa druge strane, u Rusiji se zna. Medvedev možda odmah preporučuje da se London razori, ali ono što kaže predsednik Rusije se ne može lako bagatelisati. U Indiji ili u Kini znate sa kim razgovarate", dodao je.

Govoreći o predstojećem samitu BRIKS-a, i o razlikama modela zapadnih i nastajućih istočnih integracija, Reljić opaža da je "cela suština u tome da BRIKS ne bude isto što i Amerika. Da ne bude pax americana. Da je to dobro, ne bismo tražili novu Ameriku u Indiji".

Najbolji primer erozije zapadne moći su zbivanja u Africi. "Ako te se Niger ne plaši, zašto bi te se plašio Japan", pita Reljić.

Lokomotiva podkast emituje se svake subote u 19 časova.

image