Srbija i Balkan

Aleksandar Pavić u podkastu "Lokomotiva": Ukoliko bi rukovodstvo Srpske palo, NATO bi okružio Srbiju

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bio je politikolog i kolumnista RT-a, Aleksandar Pavić. Teme razgovora bile su, između ostalog, zbivanja u Zapadnoj Africi izazvana prevratom u Nigeru, ideologija BRIKS-a, predizborna previranja u Americi i situacija u Republici Srpskoj

Rusko-afrički samit održan krajem jula u Petrogradu. Dok su mejnstrim zapadni mediji insistirali da je samo 17 afričkih zemalja bilo predstavljeno na najvišem nivou, prećutano je prisustvo još 32 delegacije afričkih zemalja. Gotovo čitava Afrika potpisala je sporazume o vojnoj saradnji sa Rusijom, dok se u senci tih događaja dešava najveći politički zemljotres od vremena revolucije Tome Sankare u Burkini Faso 1983-1987. godine.

Prevrat u Nigeru protiv prozapadne vlasti slavi se uz ruske zastave na ulicama Nigera, dok su Mali i Burkina Faso izdali zajedničko saopštenje da će vojno intervenisati protiv bilo kakvog pokušaja vojne intervencije Zapada. Sa istim stavom izašao je i Alžir, dok je alžirski načelnik generalštaba posetio ruskog ministra odbrane Šojgua u Moskvi 1. avgusta.

"Dekolonizacija je krenula šezdesetih godina, kada je postojao jaki Sovjetski Savez. Sada je ponovo krenula dekolonizacija, koja je nemoguća bez jake Rusije", smatra Pavić.

"Šezdesetih, nažalost, nije došlo do prave dekolonizacije i sa padom Berlinskog zida, unipolarni svet je rekolonizovao Afriku. Kada su Kina i Rusija dovoljno ojačale, kada je BRIKS uspeo da brendira multipolarnost i pretvori je u simbol, borba za slobodu afričkih naroda je ponovo moguća".

Komentarišući fenomen Julijusa Maleme, vođe treće po snazi komunističke i tvrdo rusofilske partije Boraca za ekonomsku slobodu u Južnoafričkoj Republici, Pavić je istakao: "Evropljani, neretko i nesvesno, znaju da gledaju druge narode sa visine. Međutim, uporedite Marin Lepen i Julijusa Malemu. Lepen je krajnje margnalizovana. Sa druge strane, Evropljani se slepo potčinjavaju briselskoj birokratiji, dok Afrikanci protiv takvih poredaka ustaju. Pa ko je superiorniji onda? Ko je svesniji?".

U jeku predizborne kampanje u Americi, bivši predsednik Donald Tramp je ponovo pod pritiskom Bajdenovog režima. Aleksadar Pavić ovaj pritisak na Trampa tumači njegovim odnosom prema Rusiji, pošto je u poslednjim nastupima najeksplicitnije dosad izrazio uverenje da je Americi strateški potreban mir sa Rusijom, za koji, kako navodi, tokom svog mandata borio.

Autori podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić, komentarisali su i stanje opšteg rasula u američkom pravosuđu i obrazovanju, na osnovu čega je Pavić istakao da je možda "i pre nego Africi, sada Americi potreban jedan pokret za oslobođenje".

Govoreći o najnovijim pritiscima na rukovodstvo Republike Srpske, Pavić je istakao da srpsko javno mnjenje mora da se osvesti rizika pred kojim je čitav srpski narod.

"Već je jednom izbio rat u Bosni i Hercegovini zbog pokušaja majorizacije Srba. Sada se otvoreno krši Dejtonski sporazum. Ukoliko bi ovakva Republika Srpska, koja je brana ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, prestala da postoji, onda bi Srbija zaista bila sama i okružena atlantističkim zemljama".

Podkast Lokomotiva emituje se svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner