Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Nemački suverenitet je potpuno uništen

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bio je Dušan Dostanić, naučni saradnik na Institutu za političke studije. Autori podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić, razgovarali su sa Dostanićem o poziciji Nemačke u aktuelnom sukobu između Rusije i Zapada, o jačanju Alternative za Nemačku i slabljenju nemačke privrede.
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Nemački suverenitet je potpuno uništen

Alternativa za Nemačku beleži rast na izborima u Nemačkoj. Međutim, "deklarativno konzervativna" Hrišćansko-demokratska unija istrajava u odbacivanju bilo kakve saradnje sa Alternativom. Ivon Magvas, potpredsednica Bundestaga i članica predsedništva CDU-a, istakla je da su "za hrišćanske demokrate desni radikali neprijatelji".

Dušan Dostanić je u "Lokomotivi" podsetio da ovo nije prvi put da se u Nemačkoj uvodi takav diskurs u javni govor.

"Izjava Ivon Magvas nije prva takve vrste. Mario Čaja, bivši generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije, dakle visoko pozicionirani zvaničnik ove stranke, izjavio je pre godinu dana u jednoj emisiji da je Alternativa za Nemačku neprijatelj. Iz one perspektive koja važi za demokratsku, takav rečnik je nedopustiv", poručio je Dostanić.

Dostanić je posebno istakao nedoslednost demohrišćana zvanično konzervativnom karakteru Hrišćansko-demokratske unije.

"Konzervativci su još sedamdesetih godina u Nemačkoj govorili da nemaju stranku za koju bi glasali. Dakle, još pre (kancelara Helmuta) Kola, ta stranka nije bila konzervativna. A onda se postavlja pitanje šta je uopšte konzervativno bilo u toj stranci za vreme Kola, i posle njega. Generalni sekretar Kolovog CDU-a napisao je u jednoj svojoj knjizi da Nemačka nije postigla uspeh kao nacionalna, nego kao multikulturna evropska zemlja. Postavlja se pitanje šta čuvaju konzervativci, ako ne čuvaju naciju".

Ova ideološka pozicija u javnom mnjenju Nemačke dodatno je učvršćena tokom mandata Angele Merkel. Dostanić je kao paradigmatični trenutak istakao proslavu jedne izborne pobede Hrišćansko-demokratske unije, kada je kancelarka Merkel prišla jednom političkom simpatizeru, uzela nemačku zastavu iz njegovih ruku i bacila je na pod.

Sa druge strane, ova politika praćena je na spoljnopolitičkom planu apsolutnim podaništvom prema Sjedinjenim Američkim Državama.

"Setimo se reakcije Merkelove na aferu prisluškivanja, kada je dokazano da Amerika prisluškuje nemačkog kancelara. Reakcija je bila komentar da među partnerima nema prisluškivanja. Slično je i sa Severnim tokom. Optužuju se Ukrajinci, govori se da je nekoliko ljudi uzelo brod i iz Poljske otplovilo da bi digli u vazduh Severni tok. A jasno je ko je to učinio", komentariše Dostanić.

Na pitanje da li bi pobeda Alternative za Nemačku značila resuverenizaciju Nemačke, Dostanić ističe da treba biti obazriv sa prognozama, pošto u Alternativi za Nemačku ima pojedinaca koji smatraju da transatlantska saradnja može biti korisna za Nemačku, mada su takvi stavovi marginalni.

U emisiji je bilo reči i o nastojanjima nemačke države da se meša u svakodnevni život (ograničenja u ishrani i higijenskim navikama), o agendi Zelenih i njihovoj zilotskoj posvećenosti ratu protiv Rusije, te o nemačkoj recesiji i sudbini nacionalnih i konzervativnih snaga u Evropi uopšte.

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner