Srbija i Balkan

Podkast "Lokomotiva" - mesečni specijal: Čija je naša priča?

U novoj "džem sešn" epizodi, zajedno sa autorima podkasta "Lokomotiva" Tiosavom Purićem i Markom Nikolićem, najvažnije teme iz prethodnog meseca komentarisali su filozof Andrea Jovanović i reper Darko Delić
Podkast "Lokomotiva" - mesečni specijal: Čija je naša priča?

Kraj septembra su obeleži događaji na Kosovu i Metohiji koji su bacili u senku nacionalni naboj nakon uspeha srpskih sportista i velelepnog dočeka na platou ispred Starog dvora uz pesmu Danice Crnogorčević "Veseli se, srpski rode!".

Autori podkasta "Lokomotiva" su komentarisali i bizarne događaje iz sveta "popularne kulture" koji su se odigrali u septembru, poput slučaja koji se desio glumcu Sergeju Trifunoviću u Hrvatskoj, tunela koji je otkriven ispod zgrade Višeg suda u Podgorici, ali i gej parade koja je održana u Beogradu.

Na svetskoj sceni autori su podsetili da je prošlo godinu dana od zvaničnog trenutka gubitka suvereniteta EU, ako ga je uopšte i bilo, nakon uništavanja gasovoda Severni tok, diverzantskog akta čiji akteri do danas nisu otkriveni.

Na geopolitičkoj sceni stvari nisu mirovale, Samit G20 održan je u Nju Delhiju, dok ništa manje zanimljivo nije bilo ni 78. zasedanje Generalne skupštine UN u Njujorku.

Paralelno sa svim tim dešavanjima interesantna je aktivacija jednog od najbogatijih ljudi na planeti - Ilona Maska u vidu diplomatsko-vojnih aktivnosti, kao i kako je Henri Kisindžer u svojoj 100-toj godini čovek od koga se očekuje da rešava svetske probleme.

 U pozadini svih geopolitičkih zbivanja, autori su komentarisali dešavanja u kulturno - identitetskom ratu koji se dešava u Americi i kako je došlo do kličućeg dočeka naciste Jaroslava Gunke u kanadskom parlamentu.

Za sam kraj emisije autori su komentarisali kako je to Rimska imperija i dalje interesantna i aktuelna i šta je to što Rimsko carstvo i Rimsku republiku čini večnom do današnjih dana. Na samom kraju emisije, autori su komentarisali i duel na mreži Iks između NATO lobiste Gutera Fehlingera i pevača Vlade Georgieva.

image