Svet

Britanija bi da bude evropska Amerika: Pregovara o novim vojnim sporazumima sa Francuskom i Nemačkom

Nova vlada Ujedinjenog Kraljevstva krenula je u "ofanzivu šarma" po Evropi
Britanija bi da bude evropska Amerika: Pregovara o novim vojnim sporazumima sa Francuskom i NemačkomGetty © Andrew Matthews - PA Images / Contributor

U svetlu Specijalne vojne operacije u Ukrajini, Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava da sklopi nove bilateralne sporazume sa ključnim partnerima na Starom kontinentu.

U to ime, ministar odbrane Džon Hili rekao je za "Politiko" da planira da ponovo pokrene sporazum Lankaster Haus, odbrambeni pakt potpisan između Britanije i Francuske 2010. godine, zbog povećanih pretnji.

Hili je ranije, tokom sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu u Nemačkoj, rekao da je sada "pravo vreme" da se ponovo razmotri sporazum sa Francuskom, i dodao da je "uveren da će Francuzi želeti da taj stepen saradnje unaprede".

Prema njegovim rečima, laburistička vlada na čelu sa Kirom Starmerom će "resetovati britanske odnose sa Evropom, a posebno sa vodećim evropskim zemljama".

Ubrzo nakon što je preuzeo dužnost, Starmer je rekao da želi da stvori "novi pristup" odnosima Ujedinjenog Kraljevstva sa Evropom, uključujući stvaranje potpuno novog bezbednosnog pakta sa EU.

Anglo-francuska deklaracija koju su 2010. potpisali tadašnji konzervativni premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi – poznata kao Lankaster Haus – obavezala je dve zemlje da bliže sarađuju između svojih oružanih snaga i na razvoju vojne opreme.

Ažuriranje bi se usredsredilo na jačanje saradnje između zemalja u svetlu ukrajinskog sukoba, kažu diplomatski izvori "Politika".

Jedan neimenovani zvaničnik opisao je plan kao deo šireg nastojanja da se prizna "pojačana uloga odbrane u diplomatiji", kao i uklapanje u Starmerovo željeno resetovanje odnosa sa EU.

U međuvremenu, britanski pregovarački tim stigao je u Berlin ranije ove nedelje kako bi počeo da razmatra detalje bilateralnog pakta koji su na nedavnom samitu NATO-a objavili Starmer i nemački kancelar Olaf Šolc, rekli su isti izvori.

Očekuje se da će jačanje saradnje u proizvodnji raketa dugog dometa biti prioritet u pregovorima, pri čemu i Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka žele da "prodaju" biračima koncept povećane potrošnje za odbranu kao izvor novih domaćih radnih mesta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je pokušaje Londona da izgradi bliže veze sa Evropom rekavši da je to "dobro za Ujedinjeno Kraljevstvo, dobro je za Evropu i dobro za Sjedinjene Države, koje imaju koristi kada su naši transatlantski saveznici još bliže povezani."

image