Svet

(Ne)očekivano priznanje s Zapada: Ruski tenk T-90M je najotporniji na svetu (VIDEO)

T-90M je dve godine usavršavan u uslovima savremenih borbenih dejstava, a njegove posade su stekle neprocenjivo i neuporedivo iskustvo, ocenio je irski novinar Čej Bous
(Ne)očekivano priznanje s Zapada: Ruski tenk T-90M je najotporniji na svetu (VIDEO)Getty © Host photo agency / RIA Novosti

Ruski tenkovi T-90M postali su najotporniji tenkovi na svetu, naveo je irski novinar Čej Bous.

"Ruski T-90M je sada najotporniji savremeni glavni borbeni tenk na svetu. On je dve godine usavršavan u uslovima savremenih borbenih dejstava, a posade ovih oklopnih vozila stekle su neprocenjivo i neuporedivo iskustvo", napisao je Bous na Iksu.

Generalni direktor državne korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov izjavio je ranije da su britanski tenk "čelendžer" i nemački "leopard" diskreditovani u zoni Specijalne vojne operacije, dok strani kupci vide da je ruski tenk T-90M "proriv" (proboj) za klasu iznad.

On je takođe naveo da je izvoz ruskih odbrambenih proizvoda dostigao rekordnih 60 milijardi dolara.

Ruski tenk T-90, osnovni borbeni tenk treće generacije, naslednik je T-72, i ozbiljno je unapređen prethodnih godina.

Poslednja njegova verzija je T-90M "proriv" dobro je zaštićen od konvencionalne municije, vođenog oružja i protivtenkovskih raketa. Naoružan je topom glatke cevi od 125 milimetara sa automatskim punjačem i mitraljezom od 12,7 milimetara kojim se upravlja daljinskim putem.

image