Svet

Francuska oplakuje gubitak uticaja u novoj komisiji Ursule fon der Lajen

Nakon ostavke Tjerija Bretona, francuski zvaničnici žale zbog gubitka uticaja u Briselu
Francuska oplakuje gubitak uticaja u novoj komisiji Ursule fon der LajenGetty © Thierry Monasse / Contributor

Francuski zvaničnici oplakuju gubitak uticaja Pariza u Briselu nakon što je Ursula fon der Lajen predstavila novi tim Evropske komisije.

"Ovo mnogo govori o gubitku francuskog uticaja, to što nisu bili u stanju da nametnu Bretona", rekao je za "Politiko" neimenovani visoki zvaničnik Komisije. "Pravi problem je što nismo uspeli da dobijemo značajan portfelj", dodao je izvor.

Naime, novi evropski komesar, bivši ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne, direktno će kontrolisati manje resursa unutar Komisije nego njegov prethodnik. Pariz, takođe, nije uspeo da dobije moćan portfelj za brigu o konkurenciji kojem su se mnogi u Francuskoj nadali.

Deo ovoga se može pripisati oslabljenoj poziciji francuskog predsednika Emanuela Makrona nakon poraza od krajnje desnice koji je pretrpeo na evropskim izborima u junu.

Makronov položaj kod Ursule fon der Lajen i unutar njegove vlade je oslabljen. Francuska je, takođe, u problemu sa Briselom zbog budžetskog deficita. Sve to je drastično smanjilo uticaj Pariza u EU.

Iako Francuska može da se pohvali malom pobedom u vidu titule izvršnog potpredsednika koja je dodeljena Sežurneu, treba istaći da je Makron pre pet godina i izdejstvovao ogroman portfelj za Bretona koji je obuhvatao tehnologiju i odbranu.

Na papiru, Sežurne će imati ulogu koja pokriva industrijsku politiku i finansijske usluge, sa četiri komesara koji će mu odgovarati. U praksi, njegova nova uloga je manje impresivna od Bretonove.

Dok je Breton imao direktnu kontrolu nad tri generalna direktorata, Sežurne ima direktnu kontrolu samo nad jednim - odeljenjem koje se bavi unutrašnjim tržištem Evrope. Drugim rečima, Sežurne je više "glavni koordinator" nego izvršni šef Komisije.

image