Svet

Sunak: Postigli smo sporazum sa Albanijom o suzbijanju ilegalne migracije

Britanska vlada će sledeće godine doneti zakon kojim će migrantima koji prelaze Lamanš biti zabranjeno da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu
Sunak: Postigli smo sporazum sa Albanijom o suzbijanju ilegalne migracije© Keystone Press Agency/Tejas Sandhu

Premijer Velike Britanije Riši Sunak saopštio je danas da je ta zemlja postigla novi sporazum sa Albanijom o suzbijanju broja ilegalnih migranata koji pristižu u malim čamcima, javlja Rojters.

On je rekao da će početkom sledeće godine vlada doneti zakon koji će zabraniti migrantima koji prelaze Lamanš da ostanu u Britaniji.

"Ukoliko ilegalno uđete u Veliku Britaniju, ne bi trebalo da ostanete ovde", poručio je Sunak u parlamentu.

Broj albanskih migranata u Ujedinjenom Kraljevstvu poslednjih meseci drastično je skočio. Dok je 2020. svega 50 Albanaca ilegalno prešlo Lamanš, ove godine bilo ih je više od 11.000.

Britanski mediji objavili su da je oko jedan odsto radno sposobnih muškaraca iz Albanije prešlo u Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i da su Albanci ubedljivo najzastupljniji ilegalni migranti koji na Ostrvo dolaze čamcima preko Lamanša.

Postoje i sumnje da albanska mafija koristi migrantske kampove u severnoj Francuskoj kao mesto za regrutaciju, nudeći finansiranje troškova prelaska onima koji su spremni da rade za njih po dolasku u Veliku Britaniji, izvestio je ranije Bi-Bi-Si.

image