Svet

Broj ilegalnih ulazaka u Evropsku uniju na petogodišnjem maksimumu

Skok ilegalnih prelazaka granice u prvih deset meseci ove godine 73 odsto, dominira zapadnobalkanska ruta
Broj ilegalnih ulazaka u Evropsku uniju na petogodišnjem maksimumuwww.globallookpress.com © Marco Alpozzi

Agencija Evropske unije za zaštitu granica (Fronteks) objavila je da je broj ulazaka ilegalnih migranata skočio na više od 275.000 u periodu od januara do oktobra ove godine, javlja AP.

Ova brojka je za 73 odsto veća nego 2021, a najviša još od 2016. godine, navode u Fronteksu.

Evropska agencija za bezbednost granica i obala sa centralom u Varšavi objavila je da je najveći broj ilegalnih ulazaka došao preko zapadnobalkanske rute, gde ih je zabeleženo oko 128.000. Reč je pre svega o migrantima iz Iraka, Avganistana i Burundija.

Na ruti preko centralnog Mediterana, kojom migranti pokušavaju da dođu do Italije, zabeležen je skok nelegalnih prelazaka od čak 48 odsto, a njih je bilo oko 79.000 u prvih deset meseci ove godine.

Aktivnost je smanjena na zapadnomediteranskoj ruti, kao i na ruti iz Belorusije i Ukrajine. Poljska, Litvanija i Letonija izgradile su ograde duž svojih granica sa Belorusijom kako bi sprečili migrante da ilegalno pređu granicu.

Fronteks je objavio da se povećanje prelazaka zapadnobalkanskom rutom "može pripisati ponovnim pokušajima prelazaka granice od strane migranata koji su već prisutni" u toj oblasti, ali i ljudi koji "zloupotrebljavaju bezvizni težim u regionu".

Rečeno je da neki migranti dolaze avionom u Beograd bez viza, a onda se upućuju ka granicama kako bi ilegalno ušli u Evropsku uniju. Kao odgovor na tu pojavu Fronteks je poslao dodatnih 500 službenika u region Zapadnog Balkana.

Srbija se krajem oktobra najavila da će uskladiti svoju viznu politiku sa Evropskom unijom. Beograd je već raskinuo bezvizni režim sa Tunisom i Burundijem.

Ukupno 2.300 službenika Fronteksa učestvuje u različitim operacijama na spoljnim granicama EU, rečeno je iz ove agencije.

image
VV inauguration
banner