Svet

Poslanik Rade: Zelenskog čeka državni udar ako odbije predsedničke izbore

Ukrajinci neće biti protiv mirovnog sporazuma sa Moskvom čak i ako izgube teritorije, a okončanje sukoba i predsednički izbori biće za njih prava šansa za spas, ocenio je Aleksandar Dubinski
Poslanik Rade: Zelenskog čeka državni udar ako odbije predsedničke izbore© Leon Neal/Getty Images

Razlog zašto će doći do državnog udara u Kijevu nisu mirovni pregovori s Rusijom, već odbijanje Vladimira Zelenskog da održi predsedničke izbore, naveo je opoziciono nastrojeni poslanik Rade Ukrajine Aleksandar Dubinski.

"Ovo nije ništa drugo do horor priča Vladimira Zelenskog za Zapad. Na primer, 'ako me naterate da pristanem na mirno rešenje, dobićete državni udar'", napisao je na Dubinski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci neće biti protiv mirovnog sporazuma sa Moskvom čak i ako izgube teritorije, a okončanje sukoba i predsednički izbori biće za njih prava šansa za spas.

"Puč je moguć samo ako Zelenski, koji je radio sve suprotno interesima Ukrajine, ostane na vlasti bez izbora. To sigurno niko neće tolerisati", zaključio je političar.

On je ranije rekao da se žalio Vrhovnom sudu Ukrajine sa zahtevom da se raspišu predsednički izbori radi očuvanja ustavnog poretka u zemlji.

Podsetimo, Vladimiru Zelenskom mandat je istekao 20. maja.

Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije, a Zelenski je rekao da su izbori sada "neblagovremeni".

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio da je, prema preliminarnoj proceni, jedina legitimna vlada u Ukrajini parlament i predsednik Vrhovne rade.

image