Svet

Nekoliko država odlučuje o pobedniku izbora u SAD: Ako Tramp osvoji istočni trio, ulazi u Belu kuću

Ako bivši predsednik pobedio u tri države sa istočne obale, vratiće se u Belu kuću
Nekoliko država odlučuje o pobedniku izbora u SAD: Ako Tramp osvoji istočni trio, ulazi u Belu kućuGetty © SOPA Images / Contributor

Postoje samo tri države koje će odlučiti o predsedničkim izborima: Pensilvanija, Severna Karolina i Džordžija.

Ako potpredsednica Kamala Haris izgubi u Pensilvaniji - gde ima blagu prednost u odnosu na Trampa, njena jedina nada je Jug, odnosno Džordžija ili Severna Karolina.

Ovo ne znači da ostale četiri "neodlučne" države - Mičigen, Viskonsin, Nevada i Arizona - nisu važne. Ako Harisova izgubi Pensilvaniju, za koju njeni pomoćnici priznaju da je veoma izazovna, moraće da osvoji jednu od dve zapadne države, kao i jednu od dve južne države da bi pobedila - pod uslovom da pobedi u Mičigenu i Viskonsinu.

Ipak, nijedno od ta četiri bojna polja nije relevantno ako je Tramp prvo blokira u Pensilvaniji, Džordžiji i Severnoj Karolini, piše "Politiko".

To je najočigledniji put za bivšeg predsednika i ukoliko Tramp pobedi Harisovu u Pensilvaniji, državi u kojoj je predsednik Džozef Bajden proveo veći deo svog detinjstva i još uvek ima samo oko 80.000 glasova, ona će tada morati da se osloni na pad država koje blago naginju na desno.

"Sve se svodi na sedam država na bojnom polju, morate da pobedite u četiri od njih da biste prošli", rekao je predsedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta Majkl Votli. "Osim ako osvojite Džordžiju, Severnu Karolinu i Pensilvaniju, onda ste završili posao."

Kako stvari sada stoje, Tramp drži Viskonsin, Mičigen i Pensilvaniju i njegova kampanja ulaže velike napore (i novac) u Džordžiju, Severnu Karolinu i Pensilvaniju.

Harisova, koja je previše liberalna za birače "neodlučnih" država, nije uspela da iskoristi blagu prednost koju je stekla posle debate, ali su njeni savetnici uvereni da ima Pensilvaniju i Severnu Karolinu.

image