Svet

Si-En-En: SAD kasne s slanjem oružja za Kijev zbog sve manjih zaliha

Pentagon nema dovoljno oružja na zalihama da bi održao korak sa zahtevima Kijeva, navodi se u izveštaju
Si-En-En: SAD kasne s slanjem oružja za Kijev zbog sve manjih zalihaGetty © Aimee Dilger/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Nedostatak zaliha oružja verovatno će primorati Vašington da odloži isporuke obećane vojne pomoći Ukrajini, izvestio je Si-En-En, pozivajući se na dva američka zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem.

U međuvremenu, Kijev traži od svojih zapadnih sponzora da ubrzaju isporuke oružja i odobre korišćenje raketa dugog dometa za udare duboko po ruskoj teritoriji. 

Prema podacima Pentagona, unutar specijalnog mehanizma za brzo slanje oružja Kijevu (PDA) koji je odobrio Kongres ostalo je još 5,9 milijardi dolara. Međutim, novi paketi oružja su sve manji kako se američke zalihe smanjuju, navodi Si-En-En. 

Preostala sredstva u okviru PDA se moraju iskoristiti u naredne dve nedelje pošto Predstavnički dom Kongresa SAD nije uspeo da se dogovori oko produžetka ovog roka. Stoga će Bela kuća možda biti primorana da promeni svoj dosadašnji pristup koji je podrazumevao male pošiljke, i da ubuduće "najavljuje velike pakete vojne pomoći za koje će biti potrebni meseci da se isporuče", navodi Si-En-En.

Vašington procenjuje da će Kijevu trebati najmanje pola milijarde sredstava iz PDA mesečno tokom fiskalne 2025. godine, prenosi američki medij, pozivajući se na visokog zvaničnika Bele kuće.

Prošle nedelje, "Volstrit džornal" je rekao da su zapadni zvaničnici upozorili Kijev da će "potpuna ukrajinska pobeda" zahtevati ogromna sredstva koja ni SAD ni Evropa ne mogu da obezbede.

Očekuje se da će Vladimir Zelenski sledeće nedelje predstaviti svoj novi "plan pobede" američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. Uspeh plana će "direktno zavisiti od odobrenja i podrške SAD", rekao je Zelenski.

Ukrajinski komandanti i političari su u više navrata tvrdili da su neuspesi kijevskih snaga na bojnom polju rezultat kašnjenja zapadnog oružja

Moskva je upozorila da nikakva zapadna pomoć neće sprečiti njene trupe da ostvare ciljeve vojne operacije, niti da će promeniti krajnji ishod sukoba.

image