Svet

Ukrajinske vlasti sklanjaju bistu Puškina pod zaštitom Uneska

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov usprotivio se rušenju spomenika, napomenuvši da je "ruski Šekspir" jedan deo svog života proveo u tom gradu
Ukrajinske vlasti sklanjaju bistu Puškina pod zaštitom UneskaGetty © Viacheslav Onyshchenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ukrajinske vlasti su najavile da će srušiti spomenik ruskom pesniku Aleksandru Puškinu u Odesi, iako se nalazi u oblasti koja je označena kao deo svetske kulturne baštine od strane Uneska.

Puškinovu bistu su 1889. godine podigli građani Odese kako bi obeležili period tokom kojeg je taj grad na obali Crnog mora bio dom slavnog pesnika. Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov naveo je ovu činjenicu među razlozima zbog kojih smatra da spomenik ne treba rušiti.

Regionalni guverner Oleg Kiper rekao je ukrajinskim medijima da je "predviđeno" uklanjanje spomenika, i da "postoji potpisan nalog za njegovo rušenje".

Nakon državnog udara u Kijevu koji su podržale SAD 2014. i potonjeg izbijanja rata u Donbasu, Ukrajina je pokrenula kampanju "dekomunizacije" kako bi uklonila sve tragove Sovjetskog Saveza iz javnog života. U praksi, vlasti su takođe ciljale spomenike i toponime koji i na druge načine imaju veze s Rusijom.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022, kampanja je proširena na "dekolonizaciju", eksplicitno usmerenu protiv imena i spomenika povezanih sa ruskim istorijskim ličnostima.

Ponekad nazivan i "ruskim Šekspirom", Puškin je jedan od osnivača moderne ruske književnosti. Čuveni pesnik i pisac posetio je Odesu nekoliko puta i živeo u njoj od 1823. do 1824. godine.

Vlastima će biti potrebno odobrenje Uneska da bilo šta uradi sa spomenikom, rekao je novinarima u četvrtak Ivan Liptuga, odbornik Odese zadužen za kulturu i evropske integracije. Čitavo područje na kome se nalazi statua proglašeno je za deo svetske kulturne baštine, rekao je on.

Prema Kiperovim rečima, međutim, vlada u Kijevu je isključila spomenike sovjetskim i ruskim ličnostima iz nacionalnog registra kulturnih spomenika, čime su oni automatski izgubili i zaštitu Uneska.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu još nije komentarisala kontroverznu inicijativu.

"Puškin je deo istorije i svetske kulture. Ako ga skinemo sa pijedestala u Odesi, neće prestati da mu se dive u Francuskoj, Engleskoj ili Italiji", rekao je gradonačelnik Odese Truhanov prošlog meseca.

"Danas dolaze razne evropske delegacije, evropski turisti – znaju ko je bio Puškin i kažu da je bio ovde, da je ovde radio i napisao neka svoja dela", dodao je on, napominjući da je spomenik uvršten u prezentaciju Odese u Unesku.

Moskva je više puta osuđivala pokušaje Kijeva da izbriše rusku kulturu i jezik, insistirajući da "prisilna ukrajinizacija" krši međunarodno pravo i narušava prava značajne manjine državljana Ukrajine kojima je ruski maternji jezik.

image