Svet

Opasno i odvratno: Bela kuća brani Faučija od Maska

Poziv vlasnika "Tvitera" da se podigne optužnica protiv Bajdenovog kovid specijaliste je "opasna i odvratna", poručeno je iz Bele kuće
Opasno i odvratno: Bela kuća brani Faučija od Maskawww.globallookpress.com © Ken Cedeno - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Američka vlada stala je u odbranu direktora američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entonija Faučija, takozvanog kovid "cara" administracije Džozefa Bajdena, poručivši da je dr Fauči uzor javne službe i da su sugestije Ilona Maska da bi osamdesetogodišnjeg birokratu trebalo krivično goniti, opasni "lični napadi" odvojeni od stvarnosti.

Osnivač "Tesle" i "SpejsIksa" preuzeo je društvenog giganta "Tviter" u oktobru i podelio je sa javnošću detalje o operacijama platforme pod prethodnim rukovodstvom. Najavivši otkrića o cenzuri vezanoj za pandemiju, Mask je u tvitovao da su njegove zamenice "Optužite/Faučija".

Objava je postala "viralna" prikupivši više od 1,2 miliona lajkova i privukla je pažnju sekretarke za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Ovi napadi, ovi lični napadi koje smo viđali su opasni – i na dr Faučija i druge stručnjake za javno zdravlje. Oni su odvratni i odvojeni su od stvarnosti", rekla je Žan-Pjer novinarima.

Fauči je "skoro celu svoju karijeru posvetio državnoj službi, javnoj službi, kao javni službenik. Njegov rad na zaraznim bolestima, od HIV/AIDS-a do kovida, spasio je bezbroj života", rekla je ona i dodala da je Amerika srećna što je Fauči "svoj izuzetan talenat" posvetio javnom zdravlju. "I to je ono o čemu bi sada trebalo razgovarati", zaključila je pres sekertarka Bele kuće.

Fauči (81) vodi Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti od 1984. On će se povući sa svog mesta krajem godine, neposredno pre nego što republikanci - koji su najavili da će održati saslušanja o tome kako se borio protiv pandemije – preuzmu Predstavnički dom.

Fauči je postao idol demokrata 2020. godine, zalažući se za duža i stroža zatvaranja kada je predsednik Donald Tramp želeo da ih ukine. Kada je Bajden postao predsednik, imenovao je Faučija za svog glavnog medicinskog savetnika i sledio je njegovu strategiju "gašenja virusa" kroz obavezno nošenje maski i vakcinaciju.

Nekoliko istaknutih republikanaca sukobilo se sa Faučijem na saslušanjima u Kongresu, optužujući ga da finansira istraživanja na Institutu za virusologiju Vuhan u Kini, odakle je navodno krenula pandemija. Fauči je negirao da finansira bilo kakva istraživanja.

Dokumenta objavljena u septembru pokazuju da Nacionalni institut za javno zdravljnj i Faučijev institut za infektivne bolesti finansiraju neprofitnu organizaciju "EkoHelt alajans", koja je finansirala eksperimente sa koronavirusima slepih miševa u Vuhanu.

Otkrića o pandemijskoj cenzuri na Tviteru još uvek nisu objavljena.

image