Svet

Kijev želi da raskolnička crkva postane patrijaršija

Vladimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa delegacijom Vaseljenske patrijaršije o želji Ukrajinaca da dobiju patrijarha
Kijev želi da raskolnička crkva postane patrijaršijaGetty © Chris McGrath / Staff

Vladimir Zelenski objavio je da Kijev radi na dobijanju statusa patrijaršije za "Pravoslavnu crkvu Ukrajine" (PCU), raskolničku crkvu koju podržava ukrajinska vlada, prenosi RT Internešenel.

Obraćajući se novinarima, Zelenski je otkrio da je o tome razgovarao sa delegacijom arhijereja iz Carigradske patrijaršije krajem avgusta. Jerarsi navodno imaju "viziju akcionog plana", ali to pitanje još čeka na razgovore sa carigradskim patrijarhom Vartolomejem.

"Rekao sam da bi naš narod, Ukrajinci, razumeo ako bi status bio podignut u rang patrijaršije. Crkveni velikodostojnici su prihvatili informaciju i preneće je vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, a oni će o tome razgovarati", rekao je Zelenski.

U avgustu je Zelenski potpisao kontroverzni zakon kojim se zabranjuju verske organizacije za koje se sumnja da imaju veze sa Rusijom. Smatra se da je zakon prvenstveno usmeren na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u zemlji, Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), koja je i najveća hrišćanska denominacija u Ukrajini, a pod okriljem je Moskovske patrijaršije.

Sa početkom sukoba između Kijeva i Moskve, UPC je prekinula svoje veze sa Moskovskom patrijaršijom, ističući svoju nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu. To je, međutim, nije poštedelo sve većeg pritiska ukrajinskih vlasti, koje su je više puta optuživale da je i dalje povezana sa Rusijom.

Suočavajući se sa različitim pritiscima u zemlji i mnogo godina pre početka Specijalne vojne operacije, UPC je pretrpela veliki udarac kada je 2018. osnovana PCU uz pomoć tadašnjeg predsednika Petra Porošenka. 

PCU, za koju se Zelenski zalaže da bude podignuta u rang patrijaršije, nastala je od nekoliko raskolničkih pravoslavnih crkava u Ukrajini, a Tomos o autokefalnosti dao joj je vaseljenski patrijarh Vartolomej. Ovaj potez izazvao je velike podele u pravoslavnom svetu, a zbog njega je Moskva prekinula kanonsko opštenje sa Carigradom.

Većina pravoslavnih crkava, među kojima su drevne patrijaršije, Jerusalimska i Antiohijska, kao i Srpska pravoslavna crkva, ne priznaju PCU. 

PCU je u rangu mitropolije i prema tomosu koji je dobila od carigradskog patrijarha nalazi se u veoma podređenom položaju u odnosu na Vaseljensku patrijaršiju.

Njena autonomija vrlo je ograničena i praktično je podređena vaseljenskom patrijarhu, za razliku od kanonske UPC koja je uživala najširu autonomiju dobijenu od Moskovske patrijaršije. 

image