Svet

"Nije nimalo dobro": Laburisti u panici nakon prva tri meseca "starmerizma"

Čini se da su laburisti su paralisani pred prvu veliku stranačku konferenciju od pobede na izborima, rekao je anonimni zvaničnik za "Politiko"
"Nije nimalo dobro": Laburisti u panici nakon prva tri meseca "starmerizma"Getty © Christopher Furlong

Nakon tri meseca na vlasti i uoči prve velike partijske konferencije od pobede laburista na izborima, stanje vlade premijera Kira Starmera daleko je od idealnog, piše "Politiko".

Starmerove odluke poput ukidanja socijalne pomoći za penzionere u zimskom periodu i rano oslobađanje hiljada zatvorenika iz pretrpanih zatvora naišlo je na veliko negodovanje stanovništva.

Usled masovnih nemira koji su potresali Britaniju prošlog meseca, agencija za istraživanje javnog mnjenja "Opinijum javila je da je Starmerov rejting opao za 26 odsto otkako je došao na vlast.

Tu je i prvi skandal nove laburističke vlade u vidu skupih "poklona" koje je milijarder i mecena laburista lord Vahid Ali slao Starmerovoj supruzi i članovima njegovog kabineta. Britanski mediji su prethodno pisali da se Starmer suočava s istragom pošto nije deklarisao vrednost poklona koje je njegova supruga primila. 

"Politiko" navodi da je do novog skandala došlo kada je Bi-Bi-Si prošle nedelje izvestio da je Starmerova šefica kabineta Sju Grej plaćena mnogo više nego njeni prethodnici.

"Nema discipline pri komunikaciji s javnošću, nema (unutarstranačke) discipline, nema kontrole u broju 10 (premijerovom kabinetu)", požalio se "Politiku" jedan anonimni laburistički zvaničnik uoči predstojeće konferencije u Liverpulu.

"Ne znam ni šta ćemo raditi sledeće nedelje. Nije nimalo dobro", dodao je on.

Isti zvaničnik napominje da Starmer i dalje nije uspeo da sprovede pozitivnu, prepoznatljivu agendu po kojoj bi se pamtila njegova vlada.

"Kada se ljudi osvrnu na prvih 100 dana (nove vlade), samo će se setiti da su zatvorenici bili pušteni, brige o novcu… Još niko zaista ne zna šta je starmerizam", izjavio je zvaničnik.

Direktor organizacije za ispitivanje javnog mnjenja "Mor in komon" rekao je za politiko da niz etičkih skandala Starmerove vlade ima potencijal da "zaista povredi" ugled premijera, budući da je "deo Starmerove privlačnosti bi to što ga je javnost videla kao odgovor za ljigavost poslednje vlade Torijevaca".

"Politiko" dodaje da su problemi laburista utoliko akutniji pošto je na izborima veliki broj poslanika osvojio mesto sa istorijski niskom prednošću u odnosu na protivnike, te da bi promena od četiri odsto nauštrb ove stranke značila povratak u opoziciju 2029. godine. 

Pozivajući se na anketu "Ipsosa", Briselski portal napominje da je polovina glasača već nezadovoljna radom laburističke vlade, uključujući i četvrtinu onih koji su za njih glasali.

image