Svet

Švedska optužila iranske obaveštajce da su podsticali građane na osvetu zbog paljenja Kurana

Cilj je bio da se stvori podela u švedskom društvu, a Švedska prikaže kao islamofobična zemlja
Švedska optužila iranske obaveštajce da su podsticali građane na osvetu zbog paljenja Kurana© Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Švedski tužioci optužili su iransku obaveštajnu službu da je 2023. godine hakovala telefonskog operatera sa ciljem da građanima Švedske pošalje poruke koje podstiču na osvetu zbog paljenja Kurana.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je 15.000 poruka koje "pozivaju na osvetu" poslato u leto 2023, nakon niza protesta u kojima je skrnavljen Kuran.

"Cilj je bio da se stvori podela u švedskom društvu, a Švedska prikaže kao islamofobična zemlja", saopštila je vlast, a prenosi "Gardijan".

U odvojenom saopštenju, švedska obaveštajna služba Sapo saopštila je da je utvrdila da je "grupa hakera delovala u ime Iranske revolucionarne garde" kako bi sprovela kampanju uticaja".

Švedski mediji su još 1. avgusta 2023. izvestili da je veliki broj ljudi primio tekstualne poruke u kojima se poziva na osvetu ljudima koji su spalili muslimansku svetu knjigu.

Prema navodima tužilaca, istraga je otkrila da se grupa pod nazivom "Tim Anzu" sumnjiči da stoji iza operacije, a s obzirom na to da je utvrđeno da je nemoguće privesti osumnjičene pravdi, istraga je ubrzo zatvorena.

image