Svet

Nova provokacija: Ponovo spaljen Kuran u Švedskoj (VIDEO)

Žena po imenu Džejd Sendberg spalila je Kuran dok ju je policija štitila, objavila je televizija NTV Haber
Nova provokacija: Ponovo spaljen Kuran u Švedskoj (VIDEO)Getty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Još jedna akcija sa spaljivanjem Kurana izvedena je u Švedskoj pod policijskom zaštitom, a ovog puta to je uradila žena, prenosi turska televizija NTV Haber.

"Još jedan podli čin u Stokholmu, glavnom gradu Švedske. Žena po imenu Džejd Sendberg spalila je Časni Kuran uživajući policijsku zaštitu", objavio je NTV Haber na Iksu, prikazujući video snimak akcije.

Švedski televizijski kanal SVT je ranije javio da je švedska policija dobila još jedan zahtev da održi akciju sa spaljivanjem Kurana 3. maja, dan pre početka takmičenja za pesmu Evrovizije u toj zemlji.

Ranije su Organizacija islamske saradnje i mnoge njene članice oštro osudile spaljivanje Kurana.

Švedske vlasti su saopštile da će započeti reviziju zakona o javnom redu koji dozvoljava takve radnje.

Nakon nekoliko spaljivanja Kurana u Kopenhagenu i Stokholmu, ministri spoljnih poslova 57 muslimanskih zemalja pozvali su skandinavske zemlje da preduzmu oštre mere.

Problem je, kako je ranije objasnio "Fajnenšel tajms", što i Danska i Švedska imaju neke od najstarijih i najjačih zakonskih zaštita slobode govora na svetu.

To praktično znači da imaju "zakonsko pravo" da protestuju kako žele, makar to podrazumevalo i spaljivanje (svetih) knjiga.

Švedski sudovi su više puta odbijali pokušaje lokalne policije da zabrani spaljivanje Kurana. Mnogi političari u obe zemlje pozvali su dansku i švedsku vladu da ne pokleknu pred pritiscima islamskog sveta i da nastave da brane slobodu govora.

image