Svet

Sijarto: Evropska unija bi trebalo da se ugleda na BRIKS (VIDEO)

Ono što je zabrinjavajuće jeste to što ako EU nastavi da bude zatvorena i tako odbojna prema drugim zemljama, rizikuje da izgubi težinu u međunarodnoj politici, ocenio je šef mađarske diplomatije

BRIKS postaje sve privlačnija opcija zemljama širom sveta, dok Evropska unija nastavlja da bude zatvorena, što je čini sve odbojnijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto za "RIA Novosti".

"BRIKS je atraktivna i otvorena asocijacija, a Evropska unija bi treba da uči od nje. Mnoge zemlje širom sveta žele da se pridruže toj organizaciji, upravo zato što je prijemčiva i želi da prima nove članove. Zašto EU nije takva?", kazao je Sijarto.

Kako je dodao, "ono što je zabrinjavajuće jeste to što ako EU nastavi da bude zatvorena, i ako nastavi da bude tako odbojna prema drugim zemljama, rizikuje da izgubi težinu u međunarodnoj politici, kao i u poređenju sa ruskom ekonomijom".

Šef mađarske diplomatije je naglasio da Budimpešta želi da blisko sarađuje sa svim zemljama BRIKS-a.

"Mi smo država članica NATO-a i EU, tako da članstvo u BRIKS-u definitivno nije na dnevnom redu, ali zaista želimo da blisko sarađujemo sa svim zemljama BRIKS-a", ukazao je ministar na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

image