Svet

Vašington se odjednom setio "odgovornosti": SAD reagovale na dopunu ruske nuklearne doktrine

Entoni Blinken je ocenio da je revidiranje ruske nuklearne doktrine "neodgovorno", nakon što su SAD godinama eskalirale situaciju u Ukrajini
Vašington se odjednom setio "odgovornosti": SAD reagovale na dopunu ruske nuklearne doktrineGetty © Michael M. Santiago

Upozorenje predsednika Vladimira Putina da će Rusija ažurirati svoju nuklearnu doktrinu je "neodgovorno", smatra američki državni sekretar Entoni Blinken.

Putin je u sredu nagovestio da bi se, prema revidiranoj verziji ruske nuklearne doktrine, svaka agresija na zemlju od strane nenuklearne države uz učešće ili podršku nuklearne države mogla smatrati "zajedničkim napadom" i da time prelazi nuklearni prag.

Predložena promena implicira da bi se nova pravila mogla primeniti ukoliko Ukrajina izvede udar duboko po ruskoj teritoriji sa naprednim oružjem koje potiče iz SAD, Britanije ili Francuske.

"To je potpuno neodgovorno", rekao je Blinken u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si u četvrtak, optužujući Putina da je "zveckao nuklearnom sabljom". On je takođe ocenio da su komentari ruskog predsednika bili loše tempirani, pošto se svetski lideri okupljaju u Njujorku na Generalnoj skupštini UN ove nedelje, i pozvao međunarodnu zajednicu da razgovara o "potrebi za razoružanjem, a ne proliferacijom".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u međuvremenu objasnio da Putinov predlog da se ažurira nuklearna doktrina ima za cilj da posluži kao upozorenje zapadnim državama šta bi se moglo dogoditi ako podrže ukrajinski napad na Rusiju i Belorusiju.

"Ovo je signal koji upozorava te narode na posledice njihovog učešća u napadu na našu zemlju raznim sredstvima, uključujući i nenuklearne", rekao je Peskov i dodao da je siguran da su svi razumni lideri i analitičari shvatili težinu Putinovog saopštenja.

Putin nije precizirao kada će promene ruske nuklearne doktrine stupiti na snagu.

Prethodno je ruski lider više puta izrazio rezervisan stav po pitanju nuklearnog oružja, navodeći u junu da se nada da se nuklearna razmena između Moskve i Zapada nikada neće dogoditi.

image