Svet

Rusofobija na maksimumu: Otkazi litvanskim policajcima i vatrogascima zbog proruske orijentacije

Litvanci zabranjuju i slobodu mišljenja: Proruske izjave vode do gubitka posla
Rusofobija na maksimumu: Otkazi litvanskim policajcima i vatrogascima zbog proruske orijentacije© Yauhen Yerchak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Rusofobija u Litvaniji eskalira, a ova država, kako je izvestila lokalna TV3, aktivno istražuje i otpušta "nelojalne" zvaničnike za koje se tvrdi da su proruski orijentisani.

Prema izveštaju, za nekoliko policajaca i vatrogasaca je rečeno da su "vatnici" – što je pogrdni izraz koji se koristi za vređanje pristalica ruske vlade, a koji vodi poreklo od vrste jakne koju su nekada nosili vojnici Crvene armije.

Zbog toga su neki od njih otpušteni, a neki prošli "samo" sa opomenama".

"Posle početka rata u Ukrajini devet policajaca je identifikovano kao 'verovatno proruski nastrojeni'", rekao je za TV3 Ramunas Matonis, šef policijskog odeljenja za komunikaciju, dodajući da, iako je većina policajaca negirala takve stavove tokom "preventivnog razgovora" koje je vodilo odeljenje, jednom od njih ipak "nije odobreno produženje za rad sa poverljivim podacima".  

TV3 je dodala da "proruske izjave dovode do gubitka posla", upozoravajući da bi javni službenici "trebalo dobro da razmisle" pre nego što otvoreno izraze svoje stavove na društvenim mrežama. 

Ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotait rekla da vlasti "pomno prate situaciju", dodajući da su samo "lojalni zvaničnici" koji drže zvaničnu prokijevsku poziciju Litvanije pogodni da služe državi. 

"Svakako ne tolerišemo slučajeve u kojima zvaničnici pokazuju nelojalnost svojim postupcima i ponašanjem", rekao je Bilotait, upozoravajući da ovi "pojedinci gube pravo na rad u službi, i to je razumljivo, jer zvaničnici moraju biti lojalni svojoj zemlji".

Televizija je istakla slučaj Genadijusa Rogacijusa, bivšeg vojnika litvanske vojske, koga je tužilaštvo istraživalo nakon što je "kritikovao Litvaniju i veličao Rusiju" na internetu.

Takođe se tvrdi da su proruska osećanja detektovana u ovoj bivšoj sovjetskoj republici kada su ljudi položili cveće pored ruskog tenka koji je prošle godine pogođen tokom sukoba u Ukrajini i kasnije izložen u Vilnjusu. Značajna podrška kandidatu protiv establišmenta Eduardu Vaitkusu na predsedničkim izborima takođe je ukazala na proruska osećanja, navodi TV3. 

Litvanija je čvrsto podržavala Ukrajinu od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022. Ona je vodila niz tvrdolinijskih antiruskih politika i zalagala se za povećanje vojne pomoći Kijevu od strane NATO-a i EU. 

Vlasti su ranije naredile rušenje sovjetskih ratnih spomenika i oduzele državljanstvo nekolicini poznatih ličnosti rođenih u Rusiji koje žive u zemlji zbog navodnih prokremljskih stavova. 

image