Svet

Nuklearke spasavaju Francusku?

Francuska vlada najavila je da su u planu potencijalne restrikcije struje širom zemlje
Nuklearke spasavaju Francusku?www.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je da se Francuska bori kako bi vratila u rad svih 45 nuklearnih reaktora do januara jer trenutno radi 41 reaktor, što bi, prema njegovim rečima, trebalo da pomogne zemlji da izbegne isključenja električne energije tokom predstojeće zime.

"Na dobrom smo putu da izbegnemo isključenja struje" rekao je Le Mer za francusku televiziju "Si Njuz",  preneo je Rojters.

Francuski operater elektromreže RTE delimično je smanjio izvoz u Veliku Britaniju, a istovremeno je od suseda, uglavnom Nemačke i Belgije, uvezao 14,5 gigavata.

Premijerka Francuske Elizabet Born istakla je da će država moći da prođe bez posledica samo ukoliko uloži kolektivne napore da uštedi električnu energiju.

"Prestanimo sa panikom, nema potrebe za tim", rekla je Born, ponovivši sličnu poruku koju je predsednik Emanuel Makron uputio građanima da je apsurdno strahovati da će prekidi struje dovesti do zastoja infrastrukture u Francuskoj ove zime, insistirajući da će zemlja prebroditi talase hladnog vremena uprkos energetskoj krizi koja je zahvatila Evropu.

Francuska vlada najavila je da su u planu potencijalne restrikcije struje širom zemlje. U tom slučaju, stanovništvo će blagovremeno biti obavešteno, a dvočasovna isključenja pogodiće male delove zemlje.

Restrikcije se ne bi odnosile na tzv. osetljive lokacije, uključujući bolnice, staračke domove, vatrogasne i policijske stanice i zatvore.

image