Svet

Gradonačelnik Tbilisija: Pogrešili smo, želimo pomirenje sa Južnom Osetijom i Abhazijom

Gruzijske vlasti pozitivno gledaju na spremnost Moskve da pomogne u poboljšanju odnosa između kavkaskih republika
Gradonačelnik Tbilisija: Pogrešili smo, želimo pomirenje sa Južnom Osetijom i AbhazijomGetty © Lukas Bischoff

Tbilisi je napravio greške u odnosu prema Abhaziji i Južnoj Osetiji, rekao je Kaha Kaladze, gradonačelnik gruzijske prestonice i generalni sekretar vladajuće partije "Gruzijski san – Demokratska Gruzija".

"Moramo da povratimo poverenje jedni u druge i da živimo zajedno. Napravili smo greške i želimo da preduzmemo korake ka međusobnom pomirenju. Želimo da obnovimo teritorijalnu celovitost i da živimo u miru. To želimo da postignemo mirnim putem, a ne ratom ili zlom, kako to zamišlja radikalna opozicija", rekao je Kaldze.

Komentarišući reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je Moskva spremna da pomogne u poboljšanju odnosa između države i Abhazije i Južne Osetije, Kaladze je istakao da gruzijske vlasti pozitivno gledaju na to.

"Činjenica da Rusija pozdravlja i da će doprineti pomirenju je pozitivna", rekao je gradonačelnik Tbilisija i dodao da Gruzija očekuje od Rusije da preduzme konkretne korake.

Naime, ruski ministar Lavrov je istakao da je važno da same države preuzmu inicijativu po ovom pitanju ali da je Rusija spremna da pomogne.

Partija "Gruzijski san" je na vlast u Gruziji došla 2012. godine, nakon pobede nad Sakašvilijevim "Jedinstvenim nacionalnim pokretom" na parlamentarnim izborima.

Iako je ta partija zadržala Gruziju na prozapadnom kursu na kome se ta zemlja nalazi od 2003. godine, Ivanišvili je težio da popravi odnose sa Rusijom, sa kojom je Gruzija vodila kraći oružani sukob oko Južne Osetije u avgustu 2008. godine.

image