Svet

UŽIVO Iran izvršio raketni napad: Probijena vazdušna odbrana Izraela (VIDEO)

Ranije tokom dana, izraelska vojska saopštila je da je počela ograničene napade na ciljeve Hezbolaha u području južnog Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da je otpočeo raketni napad Irana na Izrael, prenosi portal "Tajms ov Izrael" i brojni svetski mediji.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u centralnom i južnom Izraelu, a širom zemlje dato je upozorenje na napad.

Ranije tokom dana, izraelska vojska saopštila je da je počela ograničene napade na ciljeve Hezbolaha u području južnog Libana.

IDF navodi da su mete bila sela blizu granice koja predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama na severu zemlje, prenosi "Gardijan".

Izraelsko vazduhoplovstvo i artiljerija podržavaju kopnene snage IDF tokom operacije, napadajući vojne ciljeve.

Kako prenosi Rojters, meta noćašnjeg napada bio je Munir Makda, komandant libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, navode dva palestinska bezbednosna zvaničnika, prenosi Rojters.

Sudbina Munira Makde nije poznata.

Velike uzastopne eksplozije čule su se širom libanske prestonice Bejruta nešto iza ponoći u utorak, objavio je Rojters, dok je nešto ranije potvrđeno da je izraelska vojska gađala južna predgrađa grada.

Saopštenje je usledilo nakon sličnog saopštenja iz SAD, u kome su zvaničnici Bele kuće naveli da su izraelske snage pokrenule "ograničene kopnene operacije" uperene protiv Hezbolaha.

Napadi i na Damask

Broj poginulih u izraelskom vazdušnom napadu na Damask porastao je na tri, a povređeno je devet osoba, objavili su sirijski državni mediji.

Ranije je državna televizija objavila da je jedna od njenih televizijskih voditeljki Safa Ahmad poginula u napadima.

Izraelski vazdušni napad naneo je i značajnu štetu privatnoj imovini, dodali su mediji, a preneo Skaj njuz.

Takođe je objavljeno da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više raketa i dronova iznad Damaska.

Izraelski portal Inet prenosi da je meta napada na Damask mogla biti iranska ambasada, koja se nalazi na jugozapadu grada.

Izrael nije komentarisao napad.

  • 1. okt 2024 • 20:53

    20:53

    Portparol izraelske vojske: Nastavićemo snažne napade i večeras

    Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je novinarima da izraelske vazdušne snage nastavljaju da rade u punom kapacitetu.

    "Večeras će takođe nastaviti sa snažnim udarima na Bliskom istoku. Iran je sproveo ozbiljan napad večeras i gura Bliski istok ka eskalaciji. Delovaćemo na mestu i u vremenu koje mi budemo izabrali u dogovoru sa političkim snagama", rekao je Hagari. 

    On je istakao da će iranski napad imati posledice.

  • 20:50

    Iranska revolucionarna garda: Pogođene tri izraelske vojne baze

    Tri vojne baze blizu Tel Aviva bile su meta napada Irana, izvestila je iranska agencija Mer, pozivajući se na saopštenje Iranske revolucionarne garde.

  • 20:48

    Dejstvovala i jordanska PVO

    Uprava za javnu bezbednost Jordana saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana presrela rakete i bespilotne letelice dok je Iran napao Izrael, prenosi "Tajms of Izrael".

    "Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne rakete i dronove koji su ušli u jordanski vazdušni prostor", navodi se u saopštenju.

  • 20:43

    Iranci tvrde da su u napadu prvi put korišćene hipersonične rakete

    Iranci su prvi put koristili hipersonične rakete u napadima na Izrael, izveštavaju iranski mediji, a prenose "RIA Novosti".

    "Iranska revolucionarna garda je prvi put uništila protivraketni odbrambeni štit koji se sastoji od raketa 'erou 2' i 'erou 3' hipersoničnim balističkim raketama srednjeg dometa 'fatah'", navodi se u saopštenju.

  • 20:24

    Meta napada bila izraelska vazduhoplovna baza

    Vazduhoplovna baza izraelskih vojnih snaga Nevatim uništena je u raketnom napadu, tvrdi iranska agencija Tasnim.

    "Teheran tajms" prenosi da je baza bila meta drugog talasa napada kada je na Izrael ispaljeno oko 200 raketa. 

    U bazi su stacionirani, prema navodima medija, borbeni avioni F-35. 

  • 20:15

    Berbok: Osuđujemo iranski napad u najoštrijem mogućem smislu

    Osuđujemo iranski raketni napad na Izrael u najoštrijem mogućem smislu, navela je na Iksu ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. 

    "Hitno smo upozorili Iran na ovu opasnu eskalaciju. Iran mora odmah da zaustavi napad. To vodi region dalje do ivice ponora", napisala je Berbok u objavi.

  • 20:11

    Slavlje zbog iranskih raketa u južnom Bejrutu

    Pucnjevima iz vatrenog oružja u južnim predgrađima Bejruta pozdravljen je iranski raketni napad na Izrael, prenosi "Tajms of Izrael" pozivajući se na izveštaje libanskih državnih medija.

    Nacionalna novinska agencija Libana izvestila je da su se čuli brojni rafali iz automatskog oružja kojima se slavio raketni napad Irana na Izrael.

  • 20:06

    Iran obustavio letove

    Iran je obustavio domaće i strane letove nakon napada na Izrael, prenose "RIA Novosti".

    Informaciju je objavio, kako se navodi, direktor aerodroma u Teheranu. 

  • 19:59

    Iranski mediji: U napadu uništeno 20 izraelskih lovaca pete generacije

    U udaru na Izrael uništeno je 20 izraelskih borbenih aviona, lovaca pete generacije F-35, prenosi iranska agencija "Šafakna".

    U prvom obraćanju izraelske vojske nakon napada, portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je da se šteta od napada još uvek procenjuje.

  • 19:43

    Portparol IDF-a: Izveli smo dosta presretanja, za sada bez informacija o žrtvama

    Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, izjavio je da trenutno nema dodatnih pretnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

    Stanovnici su nedavno obavešteni da mogu napustiti skloništa posle sat vremena, navodi "Tajms of Izrael".

    "Tokom odbrane izveli smo dosta presretanja. Postoje određeni udari u centralnoj oblasti i na jugu zemlje", kaže Hagari.

    On je dodao da se još uvek vrši procena posledica napada i da za sada nema informacija o žrtvama.

image