Svet

Bivši vlasnik "Tvitera" otkriva: Sve je bilo jasno kad smo ugasili Trampa

Dozvoliti vladi ili nekolicini korporacija da upravljaju javnim razgovorom je put ka centralizovanoj kontroli, naveo je Džek Dorsi
Bivši vlasnik "Tvitera" otkriva: Sve je bilo jasno kad smo ugasili TrampaGetty © Justin Sullivan

Reagujući na objavljena "Tviter dokumenta", bivši vlasnik te društvene mreže Džek Dorsi naveo je da su kompanije dobile previše moći i da mu je to postalo jasno onog trenutka kada je Tviter suspendovao nalog tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

On je istakao da je kompanija uradila pravu stvar iz poslovnog ugla, ali pogrešnu za Internet i društvo.

"I dalje verujem da nije bilo zle namere ili skrivenih planova, kao i da su svi delovali u skladu sa najboljim informacijama koje smo imali u to vreme", napisao je Dorsi na svom blogu i priznao da su napravljene greške.

On je dodao da "Tviteru" ne bi bilo potrebno "novo resetovanje" koje podržava, da se kompanija, dok ju je on vodio, okrenula "apsolutnoj transparentnosti".

Dorsi je istakao da se zalaže za princip da samo onaj koji je kreirao određeni sadržaj treba da ima mogućnost da isti i ukloni.

"Vlade žele da oblikuju i kontrolišu javni razgovor, i koristiće sve metode koje su im na raspolaganju da to učine, uključujući i medije. A moć koju korporacija ima da uradi isto - konstantno raste. Ključno je da ljudi imaju alate da se tome odupru i da su ti alati u vlasništvu ljudi. Dozvoliti vladi ili nekolicini korporacija da upravljaju javnim razgovorom je put ka centralizovanoj kontroli", napisao je on i dodao da uklanjanje i suspenzija sadržaja ne bi trebalo da budu mogući.

"Problem je u tome što jedna osoba postaje odgovorna za ono što je dostupno i vidljivo", naveo je Dorsi i upozorio da to može dovesti do veće kontrole vlada i korporacija širom sveta nad sadržajem koji se objavljuje na društvenim mrežama.

On je napisao da mu je žao što ranije nije insistirao na tome da "Tviter" bude "neprijatno transparentan" u svojim akcijama jer veruje da jedino apsolutna transparentnost može da izgradi poverenje.

Podsetimo, upravo u vreme dok je Džek Dorsi bio vlasnik Tvitera, ta društvena mreža je cenzurisala priču "Njujork posta" o laptopu Hantera Bajdena, ukinula je nalog američkog predsednika Donalda Trampa i u saradnji sa Demokratskom partijom radila je na suzbijanju i cenzurisanju konzervativnih tviteraša.

image